Антъни Блинкън: Имам чувство, че не съм си тръгвал напоследък от централата на НАТО

  • 06 април 2022 21:18

  • 1125
  • 0
Антъни Блинкън: Имам чувство, че не съм си тръгвал напоследък от централата на НАТО
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес, че има чувството, че напоследък не си е тръгвал от централата на НАТО в Брюксел.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 8465

"Попитах генералния секретар Йенс Столтенберг дали в сградата има апартаменти на разположение, пошегува се той по повод зачестилите срещи на съюзниците заради войната в Украйна", допълни външният министър на Вашингтон, цитиран от БТА.

Блинкън посочи, че от началото на войната държавите от НАТО съгласуват тясно всяко действие. Той отбеляза, че са били поставени три цели в навечерието на руското нахлуване в Украйна - осигуряване на помощ за Киев, оказване на изключителен натиск над Русия, укрепване на отбраната на алианса. По неговите думи всичко това е сторено и предстои днес и утре външните министри от пакта да обсъдят следващите действия.

По неговите думи днес е изключително важен час за бъдещето на НАТО. Той благодари на Столтенберг за отличната работа и отбеляза, че неслучайно през март с единодушно решение на страните от алианса мандатът му бе удължен с още една година.

Йенс Столтенберг: Ще остана лидер на НАТО още една година

Столтенберг благодари на САЩ за помощта за Украйна, за налагането на санкции срещу Русия, за допълнителното военно присъствие в Европа, за неуморните усилия за съгласуване на действията с останалите съюзници, за споделянето на разузнавателни данни за кризата. "Водачеството на САЩ е необходимо", обобщи той.

 

Валери Зайцев
1125 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини