Подложиха на аутопсия тялото на бившия анголски президент

  • 12 юли 2022 14:05

  • 1099
  • 0
Подложиха на аутопсия тялото на бившия анголски президент
© Getty images (архив)

Тялото на бившия анголски президент Жозе Едуарду дош Сантош, починал в петък в Барселона, бе подложено на аутопсия по желание на една от дъщерите му, която определи смъртта му като съмнителна, съобщават нейните адвокати, цитирани от АФП, предаде БТА.

Говорителка на съда в Барселона потвърди, че още в петък съдия е разрешил извършването на аутопсията. Адвокатите на Чизе дош Сантош, дъщерята на починалия президент, която поиска аутопсията, заявяват също, че резултатите от нея все още не са известни.

Жозе Едуарду дош Сантош, който ръководеше Ангола в периода 1979-2017 г., почина в барселонска клиника, където беше хоспитализиран на 23 юни след сърдечен удар.

Бившият лидер на страната замина за Каталуня през 2019 г. по здравословни причини според официалната информация.

Почина бившият президент на Мексико Луис Ечеверия

Още с поставянето на дош Сантуш под интензивни лекарски грижи наяве изплува напрежението между съпругата му Ана Паула и 44-годишната Чизе.

Дъщерята на починалия президент, която няколко дни преди неговата смърт подаде жалба за "опит за убийство", посочи в изказване през съботния ден, че съществуват "редица индикации", които навеждат на мисълта, че кончината на Сантош е съпътствана от "съмнителни обстоятелства".

Според адвокатите ѝ Чизе дош Сантош смята, че Ана Паула и личният лекар на бившия президент са отговорни за влошаването на здравословното му състояние. Според нея баща ѝ и Ана Паула са били разделени от известно време. Освен това тя не е имала право на решения, свързани с неговото здраве, тъй като техният брак не е правно признат в Испания.

Починалият президент е "заявил своето желание погребението му да бъде в тесен кръг в Испания", а не "в Ангола с национални почести, които биха могли да доведат до политически дивиденти за настоящата власт", заяви още Чизе в изказването си,.

Наследникът на дош Сантош, настоящият президент на Ангола Жоау Лоуренсу поднесе изненада след идването си на власт, като започна мащабна кампания срещу корупцията, насочвайки вниманието към семейството на своя предшественик.

Роден в бедните квартали на анголската столица Луанда, Жозе Едуарду дош Сантош беше обвиняван в огромни отклонения на държавни ресурси в услуга на семейството и близките си. Друга негова дъщеря, Изабел, е смятана за най-богатата жена в Африка.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1099 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини