Испанският външен министър не изключи възможността за интервенция на НАТО в Мали

  • 30 юни 2022 14:11

  • 468
  • 1
Испанският външен министър не изключи възможността за интервенция на НАТО в Мали
© Getty images (архив)

Министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Албарес заяви днес, че не изключва възможността за интервенция на НАТО в Мали, ако това се наложи, след като на срещата на върха на НАТО в Мадрид тероризмът бе споменат сред "хибридните заплахи", които враждебни сили биха могли да използват, за да подкопаят стабилността на Алианса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Дипломат номер едно на Мадрид отговори на запитване на испанската радиостанция Ере Ене Е за възможна военна намеса на НАТО в западноафриканската държава. "Не изключваме тази възможност. Ако се наложи и ако има заплаха за нашата сигурност, ние бихме направили това", каза той.

ЕС спира военната си мисия в Мали

Новата стратегическа концепция на НАТО споменава тероризма и миграцията като елементи, които следва да бъдат наблюдавани през следващото десетилетие, и посочва южния фланг на Северноатлантическия пакт като нов източник на риск за стабилността.

Испанският премиер Педро Санчес заяви днес, че до 2029 година страната му постепенно ще повиши разходите си за отбрана до два процента от своя брутен вътрешен продукт - ангажимент, поет от всички държави от НАТО.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
468 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.07.01 | 10:17

1
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ

Добави коментар

Водещи новини