Франция и нейни европейски партньори планират изтеглянето на силите си от Мали

  • 17 февруари 2022 12:22

  • 282
  • 0
Франция и нейни европейски партньори планират изтеглянето на силите си от Мали
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Франция и нейни европейски партньори, участващи в борбата с ислямистите в Мали, решиха да започнат постепенно да изтеглят силите си от африканската страна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Планира се сили на Франция и на съюзните ѝ страни да съхранят присъствието си в региона, основно в Нигер и в страните от Гвинейския залив, до юни 2022 г.

Отношенията между Париж и Бамако се влошиха, откакто управляващата Мали военна хунта се отметна от обещанието си да организира избори този месец и заяви, че ще остане на власт до 2025 г.

Хунтата също така допусна на малийска територия да бъдат разположени представители на руски частни военни компании, за които някои европейски страни заявиха, че е в противоречие с тяхната собствена мисия в Мали.

"Заради много пречки, които създадоха временните власти на Мали, Канада и европейските страни, които действат съвместно с френските сили "Бархан" и в рамките на оперативната група "Такуба", заявяват, че политическите, оперативните и юридическите условия вече не позволяват ефективното изпълнение на военните задачи за борба с тероризма в Мали", се казва в съвместно изявление на Франция и съюзните ѝ страни.

Военната хунта в Мали нареди на датските специални сили да напуснат страната

Валери Зайцев
282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини