Военната хунта в Мали обеща да проведе избори до март 2024 г.

  • 07 юни 2022 15:09

  • 623
  • 0
Военната хунта в Мали обеща да проведе избори до март 2024 г.
© Getty images (архив)

Военната хунта, която управлява разтърсената от криза Мали, обеща да проведе избори до края на март 2024 г. С това обещание де факто връщането на управлението от военните на цивилните власти се забавя с две години, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Планът беше оповестен в столицата Бамако от полковник Асими Гоита, който се самопровъзгласи за нов временен президент на Мали малко след преврата миналата година.

Военното правителство издаде декрет, с който удължи преходния период на две години. Съобщението бе направено няколко дни, след като Икономическа общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) реши да наложи санкции срещу Мали.

В Мали бе извършен преврат през май миналата година, когато военните отстраниха цивилното правителство. Критиците на лидера на преврата Асими Гоита го обвиняват, че е забавил подготовката на обещаните президентски и парламентарни избори.

Управляващата хунта поддържа тесни контакти с Русия и се твърди, че е наела бойци от руската частна военна група „Вагнер“.

Мали отрича присъствието на руски наемници

По-рано тази година френският президент Еманюел Макрон съобщи, че френските войски ще се изтеглят от Мали и посочи като причина за решението си разрив в отношенията на Париж с управляващата хунта.

Мисията на ООН за стабилизиране на Мали (МИНСУМА) все още е активна в страна, но мисията на ЕС за обучение в Мали преустанови работата си, след като миналия месец мандатът ѝ изтече.

Валери Зайцев
623 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини