Мозамбик засече първия случай на полиомиелит в страната от 30 години

  • 20 май 2022 16:44

  • 922
  • 0
Мозамбик засече първия случай на полиомиелит в страната от 30 години
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Мозамбик днес обяви наличието на зараза с полиомиелит, след като вирусът беше открит у дете в региона Тете в североизточната част на страната, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от Световната здравна организация (СЗО), съобщи БТА.

Здравната организация отбелязва, че това е първи случай в страната от почти три десетилетия и втори случай в южната част на Африка за тази година, след като през февруари беше открито огнище в Малави.

Първа проява на детски паралич в Африка за повече от пет години: Случай в Малави

"В Мозамбик заразеното дете е започнало да изпитва начални симптоми на парализа към края на март", съобщи СЗО. "Засичането на още един случай в Африка е повод за силно притеснение. Това показва колко опасен е този вирус и колко бързо той може да се разпространи", заяви Матшидисо Моети, регионалният директор на СЗО за Африка.

Полиомиелитът (детският паралич) навлиза в нервната система и може да причини необратима парализа в рамките на часове. Болестта не подлежи на лечение, но инфекцията може да бъде предотвратена чрез ваксинация. Драматичен спад на случаите в целия свят през последните десетилетия се дължи на интензивни национални и регионални имунизационни кампании за бебета и деца.

"По данни от геномно секвениране на вируса новият случай е свързан с щам, започнал да циркулира в Пакистан през 2019 г., подобно на случая в Малави, за който беше съобщено тази година", добави СЗО.

Полиовирусите могат бързо да се появяват и разпространяват в неваксинирани популации. На места с ниски нива на имунизация и лоши санитарни условия може да възникне и полиомиелит, причинен от ваксината, тъй като ваксинираните хора могат да отделят вируса, излагайки неваксинираните на риск.

 

Валери Зайцев
922 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини