Руанда ще приема кандидати за убежище, идващи от Обединеното кралство

  • 14 април 2022 13:18

  • 1114
  • 1
Руанда ще приема кандидати за убежище, идващи от Обединеното кралство
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Руанда подписа днес споразумение за няколко милиона долара с Лондон, по силата на което ще приема на своя територия мигранти и кандидати за убежище от Обединеното кралство, съобщи днес Кигали по повод визита на британската вътрешна министърка Прити Пател, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1542

"Руанда се радва на партньорството с Обединеното кралство, в рамките на което ще приема кандидати за убежище и мигранти и ще им осигурява законни начини за живот" на своя територия, заяви външният министър на Руанда Винсънт Бирута.

Лондон ще праща имигрантите в Руанда?

Анонсът беше направен няколко часа преди британският премиер Борис Джонсън да обяви нови мерки за борба с незаконната имиграция, която той определи за свой приоритет след Брекзит, отбелязва Франс прес. От месеци Джонсън и правителството му се опитват да сключат споразумения с трети страни, в които да изпращат незаконните мигранти. Като възможни дестинации бяха обсъждани Гана и Руанда, но през януари Гана категорично отказа да подпише такова споразумение.

В споразумението между Обединеното кралство и Руанда е предвидено, че Руанда ще получи до 120 милиона британски лири (144 милиона евро), задължавайки се да интегрира пристигналите мигранти в общности на своя територия.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1114 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
XA XA XA

2022.04.14 | 13:36

1
ТОВА Е ДИЛОВ – ФЪФЛЯКА БЕ, ЖУРНАЛЯ !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини