Лондон ще праща имигрантите в Руанда?

  • 14 април 2022 11:25

  • 798
  • 2
Лондон ще праща имигрантите в Руанда?
© Getty images (архив)

Великобритания ще изпраща в Руанда кандидати за убежище и ще разглежда „офшорно“ молбите им за убежище. Това е част от план за „връщане на контрола върху нелегалната имиграция“, информира в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 919

Медията посочва, че е сключено „първо в света“ споразумение с източноафриканската страна за приемане на мигранти – включително тези, които идват във Великобритания през Ламанша – докато техните молби се разглеждат от министерството на вътрешните работи .

Министърът на вътрешните работи Прити Пател пристигна вчера в столицата на Руанда Кигали и се очаква да подпише петгодишно споразумение днес. Първоначално това ще струва на британските данъкоплатци 120 милиона паунда.

Длъжностните лица смятат, че споразумението за „офшорна“ обработка на търсещите убежище ще възпре хиляди мигранти да пресичат Ламанша с лодки.

Френската полиция разруши мигрантски лагер на брега на Ламанша

Във връзка с този план в. "Индипендънт" пише, че според леъйбъристите плановете на правителството за „офшорно“ обработване на молби на хора, търсещи убежище във Великобритания, са оценени като "неприложими и отвратителни“.

Днес Борис Джонсън ще обяви мерките на правителството срещу пристигащите във Великобритания без разрешение мигранти. Очаква се премиерът да обяви редица мерки, включително възлагането на военноморските сили да отговарят за операциите в Ламанша от петък и нов приемен център за задържане на хора, които се опитват да влязат в Обединеното кралство. Целта е да се подпомогне прекратяването на практиката за настаняване на търсещите убежище в хотели. Налице са планове за разбиване на бизнес модела на бандите за трафик на хора.

Позовавайки се на гласуването на референдума в Обединеното кралство за напускане на ЕС, Джонсън ще каже: "Не можем да поддържаме паралелна незаконна система. Състраданието ни може да е безкрайно, но способността ни да помагаме на хората не е. Британският народ гласува няколко пъти за контрол на нашите граници. Не да ги затворим, а да ги контролираме", информира "Гардиън".

Вътрешната министърка Прити Пател пристигна вчера в Руанда, след като финализира "партньорство за миграция и икономическо развитие", съобщи вестникът. Сделката с Руанда, за която се съобщава, че ще струва първоначално 120 млн. паунда, следва тригодишните обещания на Пател да възложи обработката на молби за убежище на трети страни и неуспехите да сключи сделки с Албания и Гана. Приема се, че сделката ще означава, че хората, търсещи убежище в Обединеното кралство, ще бъдат изправени пред възможността да бъдат отведени в лагер в Руанда.

Валери Зайцев
798 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.04.14 | 11:43

2
Ооо негрите ще им се зарадват!!!!!

2022.04.14 | 11:41

1
Добра идея ,но е малко лицермерно защото прити пател е дъщеря на емигранти явно избива комплекси

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини