Все още без правителство, на дневен ред в Тунис са тревоги, доверие и изчакване

  • 06 август 2021 11:47

  • 540
  • 0
Все още без правителство, на дневен ред в Тунис са тревоги, доверие и изчакване
© Pixabay

Тунис остава в състояние на неопределеност вече повече от седмица, след като президентът Каис Сайед уволни премиера, замрази работата на парламента и пое изпълнителната власт. Сред населението нараства тревогата за това какво следва и кога то ще се случи, а натискът върху политиците за вземане на решения за излизане от ситуацията нараства.

Сайед, който е бивш професор по конституционно право, отхвърли обвиненията, че е извършил държавен преврат и заяви, че неговите широкообхватни действия са строго съобразени с конституцията. Местни социологически проучвания показват подкрепа за действията на Сайед от по-голямата част от анкетираните, но тактиката на изчакване, възприета от президента, предизвиква тревога в някои от съюзниците му и сред обикновените граждани. Президентът обаче изглежда необезпокоен. Тази неделя той се разходи по булевард "Бургиба", емблематичната главна улица в столицата, и разговаря с минувачи, съобщи радио "Мозайк", цитирано от БТА.

Съветник на Байдън: Тунис трябва да се върне бързо към демокрацията

Счетоводителят Зиед Амар, на 36 години, изрази предпазлив оптимизъм. "Като цяло, мисля че решението на Каис Сайед е правилно, дори и да вземем предвид обвиненията", каза той, докато седеше на плажа "Ла Марса" със съпругата и бебето си в горещия уикенд. "Но ние се нуждаем от решение, което де позволи на хората да се чувстват по-малко тревожни, да им позволи да изпитат надежда - надежда в един човек, който ще защитава правата им", добави той. "Гражданите се страхуват, че някой може да открадне свободата им." Сайед не дава много намеци за това какви ще бъдат следващите му ходове. Той предприе действия миналата неделя, след ден на национални протести срещу влошаващата се социална и икономическа обстановка в северноафриканската страна, и започна да управлява чрез укази.

Миналата седмица той назначи нов вътрешен министър, отговарящ за сигурността, първата промяна сред десетките висши държавни служители, които беше уволнил. Сайед също така обеща да се бори с корупцията и да се справи с нечестните бизнесмени, поиска от търговците на едро и дребно и аптеките да понижат цените, а в събота поиска от банките да намалят лихвите. Той забрани и събирането на повече от трима души и постави комендантски час от 22 часа вечерта до 5 часа сутринта. Съюзниците от Близкия изток, Европа и САЩ изразиха притеснения за бъдещето на Тунис, държавата, от която Арабската пролет започна преди десетилетие с прогонването дългогодишния самовластен лидер. Революцията се разпространи и в други страни, но Тунис е единствената, която успя да въведе демократична система.

Повечето хора, разхождащи се из столицата, изглежда нямаха притеснения за бъдещето на държавата си и изразяваха доверие в своя президент. "Аз съм с Каис Сайед. Благодаря на Бога", каза Джамел Диуен, чистачка на улици. Но не всички бяха толкова сигурни. Няколко души бяха забелязани да гледат речи на Сайед по телефоните си на фона на разгорещени дискусии в кафенета и барове. Според Уежден Бен Алая, 26-годишна изпълнителна директорка по продажбите, седнала в един плажен бар, много от подкрепата за Сайед е "емоционална".

"Поради социалното положение в страната и икономическите проблеми на хората им писна. Каис Сайед се представи като спасител и има смисъл хората да отговорят на това емоционално", каза тя. Бен Алая каза, че е гласувала за Сайед, неизвестен допреди това и без политически опит, на президентските избори през 2019 г., защото той е изглеждал като най-добрият сред няколко лоши варианта. "Не ми харесват тези мерки. Не знам докъде ще доведе това като се има предвид, че той не е подкрепен от ясна система или ясен субект като партия или движение. Мисля, че е обезпокоително."

Съединените щати, които току-що дариха 1 милион дози ваксини на Тунис, изглежда изпитват същите притеснения и настояват за бързи, но интелигентни действия. Съветникът по национална сигурност Джейк Съливан разговаря в събота с тунизийския лидер, предавайки силната подкрепа на президента Джо Байдън за хората и за тунизийската демокрация, заяви говорителката на Съвета по национална сигурност Емили Хорн в съобщение за пресата на Белия дом.

В него обаче се казва, че телефонният разговор "се фокусира върху критичната необходимост тунизийските лидери да очертаят бързото завръщане на Тунис към демократичния път." Съливан "подчерта, че това ще изисква бързо формиране на ново правителство, ръководено от способен премиер, за да бъде стабилизирана икономиката на Тунис и да се вземат мерки срещу пандемията от Ковид-19, както и да се осигури своевременното завръщане на избрания парламент."

Рашид Гануши, лидер на доминиращата парламента ислямистка партия "Ан Нахда" ("Възраждане"), и председател на спрения от работа законодателен орган, нарече действията на Сайед преврат и заяви в интервю миналата седмица за Асошиейтед прес, че неговата партия ще окаже натиск върху президента "да поиска връщане към демократичната система."

"Ан Нахда" е широко възприемана като отговорна за провала на правителството за справяне с тежката социална и икономическа обстановка в страната и Гануши призна, че партията трябва да извърши вътрешен преглед, подобно на други партии. Осемдесетгодишният Гануши беше хоспитализиран за кратко в събота за тестове след припадък, но се върна у дома по-късно през деня, съобщи официалната информационна агенция на Тунис ТАП. 

Последвайте канала на

Теодора Александрова
540 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини