Туниският президент обеща, че няма да се превърне в диктатор

  • 31 юли 2021 06:44

  • 778
  • 1
Туниският президент обеща, че няма да се превърне в диктатор
© Getty Images/Guliver (архив)

Туниският президент обеща, че няма да се превърне в диктатор и отхвърли обвиненията, че е извършил преврат, предаде Ройтерс.

Тунис изпадна в политическа криза, след като президентът Каис Сайед уволни премиера и суспендира парламента за 30 дни, поради което основните партии го обвиниха в преврат.

Президентът на Тунис пред Антъни Блинкън: Работя в полза на демокрацията

Критиците на Сайед настояват той да направи някои стъпки като назначаване на временен министър-председател и оповестяване на пътна карта за прекратяване на извънредните мерки.

"Познавам конституционните текстове много добре, зачитам ги и ги преподавах и след всичкото това време няма да се превърна в диктатор, както някои казват", заяви бившият преподавател по право, цитиран от президентството.

Президентът на Тунис прекрати дейността на парламента

Тревогите във връзка с правата и свободите в Тунис се засилиха в петък след ареста на парламентариста и влиятелен блогър Ясин Аяри и обявяването на разследвания за предполагаемо насилие от страна на протестиращи срещу действията на Сайед на демонстрация в понеделник. Военните съдебни власти съобщиха, че Аяри е бил задържан по силата на съдебно решение, издадено преди три години за очерняне на армията.

Въпреки политическата криза няма признаци за безредици в Тунис след протеста пред парламента в понеделник.

В петък Сайед промени вечерния час, въведен заради КОВИД-19, като вече той ще започва в 22 вместо в 19 часа.

САЩ призоваха туниския президент да представи ясна пътна карта, бързо да премахне извънредните мерки и да поднови работата на парламента, посочва агенцията, позовавайки се на изказване на говорителката на Държавния департамент Джалина Портър.

Радина Лазарова
778 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.31 | 08:34

1
„Кой си ти?“ - дрезгаво и лукаво го попита Дяволът. „Аз съм принц по рождение и боговете ми са братя! О, колко красива е земята и колко са щастливи хората!“

Добави коментар

Водещи новини