Египетското правителство узакони 76 църкви

  • 26 юли 2021 14:10

  • 656
  • 0
Египетското правителство узакони 76 църкви
© Getty images

Египетският кабинет узакони статута на 76 църкви и прилежащите към тях сгради, функционирали досега без разрешение, съобщи онлайн изданието на списание "Иджипт тудей".

С това общият брой на църковните сгради, получили законен статут, става 1958. През 2016 г. парламентът на Египет одобри дългоочаквания закон, който да регулира изграждането и обновяването на християнски храмове.

Парламентът в Египет увеличи наказанията за сексуален тормоз над жени

Правителствената комисия, натоварена с тази задача беше създадена през 2017 година. Тя се председателства от премиера и се състои от представители на християнската общност, на няколко министерства, както и на службите за сигурност, разузнавателните служби и държавния регулатор.

Между 2014 и 2017 г. са отредени парцели за изграждането на тридесет църкви в новостроящи се градове, а през 2018 г. за още осем. Сред тях най-големият християнски храм в Близкия изток - "Рождество Христово" в новата административна столица, който беше открит в началото на 2019-а.

Смята се, че християните са над десет процента от населението на Египет или повече от десет милиона. Около 95 процента от тях принадлежат към Коптската православна църква.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
656 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини