В Египет ще раздават контрацептиви безплатно

  • 16 август 2021 16:41

  • 663
  • 0
В Египет ще раздават контрацептиви безплатно
© Getty images (архив)

Само за сто и двадесет години населението на Египет е нараснало от девет милиона на повече от сто милиона души. На този фон правителството на страната си поставя за цел жителите й да не надхвърлят 143.6 милиона през 2052 година, пише онлайн изданието на списание "Иджипт тудей", предаде БТА.

Наред с това властите полагат усилия за намаляване на дела на бедните с един процент годишно.

Министърът на планирането и икономиката Хала ал Саид заяви, че поставената цел е раждаемостта да стане 2.1 деца на жена до 2032 година и 1.6 до 2052. В момента раждаемостта е 3.2 деца на жена, а годишният прираст - четиристотин хиляди души.

Изпълнението на този план предвижда осигуряване на по-широк достъп до безплатни противозачатъчни средства, информационни кампании, финансови стимули за семействата с ниски доходи, които имат едно или две деца.

Египет преминава към екологични пластмасови банкноти

Според анализ на египетската статистическа служба при сегашния темп на растеж населението ще достигне сто и деветдесет милиона души през 2052 година. Това би означавало необходимост от около двадесет и седем милиона нови работни места.

Броят на училищата пък би трябвало да се увеличи от тридесет и седем хиляди, колкото са в момента, до седемдесет хиляди, а броят на преподавателите - от 964 000 на 1 816 000.

"Непланираното нарастване на населението възпрепятства осъществяването на държавната стратегия", заяви египетският президент Абдел Фатах ас Сиси (на снимката), цитиран от Държавната информационна служба. По време на откриването на проект за осигуряване на жилища в Бадър сити в събота Сиси изтъкна, че непланираният прираст е сериозен проблем, заради недостига на ресурси в Египет.

 

Валери Зайцев
663 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини