Нигерийски армейски части ликвидираха 10 бойци на "Боко харам"

  • 30 май 2021 17:53

  • 930
  • 0
Нигерийски армейски части ликвидираха 10 бойци на "Боко харам"
© Getty Images/Guliver (архив)

Подразделения на нигерийската армия са ликвидирали 10 бойци на ислямистката терористична групировка "Боко харам" в североизточна Нигерия, съобщи ръководителят на прессужбата на въоръжените сили бригаден генерал Мохамед Йерима, цитиран от в. "Премиум таймс".

Бойци с високопроходими автомобили и картечници са се опитали да проникнат в петък в град Ран в щата Борно, но намиращият се там гарнизон ги е заставил да отстъпят. В сражението са били убити 10 терористи, унищожен е един техен автомобил и е пленено оръжие, каза генерал Йерима. Нападателите се разбягали, а войниците ги преследвали.

През 2002 г. ислямисти в щата Борно създадоха групировката "Боко харам", за да завземат властта в Нигерия, припомня ТАСС.

От 2009 г групировката премина към активни терористични действия. През 2015 г. въоръжените сили на Нигерия нанесоха голямо поражение на "Боко харам" и значително ограничиха намиращата се под неин контрол територия.

В отговор ислямистите започнаха да създават бази и в съседните на Нигерия държави, включително в района на езерото Чад.

По данни на ООН жертва на терористи от "Боко харам" само в Нигерия за последните 10 години са станали 35 000 души.

През 2015 г. в "Боко харам" имаше разкол от нея се отделиха бунтовници, създали групировката "Ислямска държава в Западна Африка", подразделение на групировката "Ислямска държава".

По-рано днес беше съобщено също, че похитителите са освободили последните 14 студенти, отвлечени миналия месец от университет в Северна Нигерия, посочи преподавател, цитиран от Ройтерс.

Джихадисти убиха 31 военни в Нигерия

През последните няколко месеца въоръжени групи в Нигерия многократно нападаха училища и университети в северозападната част на страната. От декември насам бяха отвлечени за откуп над 700 ученици и студенти.

Неспособността на силите за сигурност да разбият бандите, занимаващи се с отвличания, предизвика протести срещу бездействието на правителството.

Засега не е ясно дали за освобождаването на студентите е бил платен откуп. /Петя Гергова/
 

Novini.bg
930 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини