СЗО: Африка спешно се нуждае от 20 милиона ваксини за втора доза

  • 28 май 2021 12:54

  • 240
  • 0
СЗО: Африка спешно се нуждае от 20 милиона ваксини за втора доза
© Getty Images/Guliver

Африка се нуждае спешно от 20 милиона от ваксините на "АстраЗенека" срещу коронавируса, за да е сигурно, че на всеки с поставена първа доза ще може да бъде поставена и втората в препоръчителния за това срок от между осем и 12 седмици, съобщи Световната здравна организация, цитирана от ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33050

Континентът се нуждае и от още 200 млн. дози, без значение от коя ваксина, за да може да ваксинира до септември 10 процента от населението си, посочи СЗО.

По данни на международната организация досега до Африка са достигнали 28 милиона дози от различни производители, което прави средно по по-малко от две дози на 100 души.

В същото време в световен план поставените ваксинни дози са 1,5 милиарда.

"Африка се нуждае от ваксините сега. Всяко прекъсване в нашите ваксинации ще доведе до загубени животи живот и загубена надежда", каза Мачидисо Моети, регионална директорка на СЗО за Африка. Все още е твърде рано да се каже дали континентът е на прага на трета вълна, добави тя.

ЕС ще дари най-малко 100 милиона дози ваксина на програмата КОВАКС

"Знаем обаче, че случаите се увеличават, така че времето тече и затова настойчиво призоваваме страните, които са ваксинирали високорисковите си групи, да ускорят споделянето на ваксини, за да защитим най-уязвимите хора."

Франция е първата страна, която предостави ваксини от вътрешните си запаси и е дарила над 31 000 дози на Мавритания по данни на СЗО. Париж обеща да сподели и още половин милион дози с шест африкански страни през идните седмици.

Европейският съюз и държавите му членки се съгласиха до края на годината да предоставят над 100 милиона ваксини на страни с ниски доходи, а САЩ - 80 млн., отбелязва БТА. 
 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
240 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини