Президентът на Алжир помилва затворници от Хирак

  • 19 февруари 2021 17:35

  • 351
  • 1
Президентът на Алжир помилва затворници от Хирак
© gettyimages

Десетина затворници от антиправителственото движение Хирак в Алжир бяха освободени, след като бяха помилвани от президента Абделмаджид Тебун вчера, съобщи БТА.

Националният комитет за освобождаване на затворниците (НКОЗ) съобщи новината във Фейсбук.

Президентът Тебун обяви, че помилва десетки затворници от Хирак. Той обеща вчера "общо между 55 и 60 души довечера или утре ще се върнат при семействата си".

Причината за хоспитализацията на алжирския президент в Германия се оказа COVID-19

Алжирското президентство уточни в Туитър, че са помилвани "извършители на престъпления, свързани с информационни и комуникационни технологии". Според НКОЗ в момента в затвора има около 70 души, свързани с Хирак или борбата за лични свободи.

В повечето случаи те са били съдени заради критични публикации към властите в социалните мрежи. Един от освободените днес е журналистът Халед Драрени, символ на борбата за свобода на медиите в Алжир, който през септември беше осъден на две години затвор.

Инициативата на президента Тебун идва преди втората годишнина от основаването на Хирак на 22 февруари 2019 г. Това движение принуди предишния президент Абделазиз Бутефлика да напусне властта през април 2019 г. Движението настоява за премахване на политическата система, която действа в Алжир, откакто страната става независима през 1962 г.

Мая Йорданова
351 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Emilya21

2021.04.10 | 03:58

1
­В­­и­­ж­т­­­е­­ ­­м­о­­­я­т­­а­ ­­т­­­и­­­й­­н­­­ ­­п­у­­­т­­­к­а­­­ ­­­-­ ­­­W­W­­­W­­­.­B­G­­­1­­7­­.­­C­L­U­­­B­

Добави коментар

Водещи новини