Гвинея обяви "епидемична обстановка" от ебола

  • 14 февруари 2021 18:59

  • 38358
  • 1
Гвинея обяви "епидемична обстановка" от ебола
© Getty images

Гвинея отново обяви "епидемична обстановка" от хеморагичната треска ебола, пет години след края на предишната епидемия, след потвърдени седем случая на болестта в югоизточната част на страната, от които трима са починали. Това съобщи днес шефът на гвинейската здравна служба Сакоба Кеита, цитиран от Франс прес.

Снощи здравният министър Реми Ламах съобщи за четирима починали. Здравните власти не уточняват засега защо броят на починалите е коригиран на трима. Световната здравна организация (СЗО) бързо ще изпрати ресурси, включително и ваксини, за да помогне на Гвинея, да се справи с новата поява на ебола, официално потвърдена днес, заяви представителят на СЗО в Конакри.

"Ще разгърнем бързо необходимия капацитет за подкрепа на Гвинея, която вече има богат опит". Това каза професор Алфред Джордж Ки-Зербо пред журналисти след среща със здравните власти на Гвинея, която през 2013 г. бе засегната от най-тежката епидемия от ебола.

Нов случай на ебола в ДР Конго

ДР Конго потвърди четвърти случай на ебола в провинция Северно Киву, където вирусът се завърна на 7 февруари, заяви днес здравният министър на провинцията Йожен Нзанзу Салита, цитиран от Ройтерс.

Здравни работници са открили нов случай на ебола в ДР Конго половин година след като последната епидемия в страната от тази опасно заразна болест бе обявена за овладяна, предаде ДПА.
Съпругата на мъж, прекарал ебола, потърсила лечение в медицински център в източната част на ДР Конго, която бе огнището на последната епидемия. Впоследствие жената починала и било установено, че тя е била заразена с вируса, информира БТА.

СЗО съобщи, че местни здравни работници вече работят за спиране на разпространението на смъртоносната болест. Вече са открити над 70 души, които може да са били в контакт с починалата жена. Предишната епидемия от ебола в ДР Конго - десетата по рода си в централноафриканската държава - продължи близо две години. Близо 2300 души починаха, а 1162 заразени оздравяха.

Последвайте канала на

Novini.bg
38358 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lissa

2021.02.15 | 00:40

1
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com

Добави коментар

Водещи новини