Тунис пренареди кабинета по време на протести срещу политическата класа

  • 27 януари 2021 10:20

  • 283
  • 0
Тунис пренареди кабинета по време на протести срещу политическата класа
© Getty (архив)

Късно снощи депутатите в парламента на Тунис одобриха предложените от премиера Хишем Мешиши промени в правителството, предадоха световните агенции.

Парламентаристите гласуваха доверие на 11 нови министри, сред които такива на ключови постове - вътрешни работи, правосъдие и здравеопазване. Това стана въпреки полемиката, свързана с някои кандидати, разследвани или подозирани в корупция и въпреки критиките на президента Каис Сайед срещу предложените промени в кабинета. Президентът разкритикува това, че няма жени сред новите министри и предупреди, че някои от новите членове на кабинета може да се окажат в конфликт на интереси.

Промените в правителството бяха гласувани, докато стотици демонстранти протестираха срещу политическата класа в столицата и полицията използва водни оръдия, за да ги разпръсне.

Протестите в Тунис не спират, дори когато парламентът се готви да гласува промени в правителството

Протести в Тунис има всяка нощ. Те започнаха по-рано този месец на десетата годишнина от Арабската пролет в Тунис. Демонстрантите протестират срещу неспособността на политиците да се справят с нарастващите икономически проблеми на страната. Икономиката на Тунис се сви с над 8 процента миналата година, след като беше засегната и от коронавируса. Фискалният дефицит е над 12 процента от БВП, а държавният дълг е над 90 процента от БВП.

Протестиращите настояват и за по-добра социална политика и за повече работни места за младите хора.

След като промените в правителството бяха утвърдени снощи, премиерът на Тунис обеща, че неговият кабинет ще се вслушва в гласа на младите.

Последвайте канала на

283 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини