Протестите в Тунис не спират, дори когато парламентът се готви да гласува промени в правителството

  • 26 януари 2021 16:01

  • 336
  • 1
Протестите в Тунис не спират, дори когато парламентът се готви да гласува промени в правителството
© gettyimages

Тунизийци се събраха в района на силно охранявания парламент, където депутатите ще гласуват по-късно днес промени в състава на правителството след една седмица на младежки протести и размирици заради бедността и безработицата, в които един човек беше убит, а стотици бяха арестувани, съобщи БТА.

Миналата седмица премиерът Хишем Мешиши обяви промени в правителството в разгара на протестите. Той обеща, че новият кабинет ще направи реформи, целящи създаване на нови работни места и подобряване на условията на живот в Тунис, където икономическата криза е влошена от пандемията от новия коронавирус.

Демонстранти в столицата на Тунис поискаха освобождаване на арестуваните при протестите

Четирима от предложените нови 11 министри обаче са разследвани и заподозрени в корупция, което може още повече да подкопае доверието на тунизийците в държавното управление, което е обвинено, че не е спазило обещанията от демократичната революция преди 10 години, която предизвика "Арабската пролет".

Заради протестите мерките за сигурност днес около парламента са толкова строги, че дори няколко депутати не са успели да стигнат до него, заяви независимият депутат Мабрук Коршид.

Президентът Каис Сайед пък каза, че промените в правителството са направени в нарушение на конституцията, защото премиерът не го е информирал, преди да ги направи. Той разкритикува и намаляването на жените в новото правителство от шест на четири.

Президентът допълни, че жените са важни играчи в управлението. Парламентът ще гласува вот на доверие на новото правителство довечера, като за всеки министър ще се гласува поотделно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
336 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Propagand ili glupaci

2021.01.26 | 19:40

1
Snimkata ne e ot Tunis.Maj obarkahte znameto.Spomnjam si predi da svaljat Kadafi BBC pokaza kak libijskiat narod ne goduva ot svoja diktator i beshe pokazan savsem drug protest maj beshe ot India.

Добави коментар

Водещи новини