Русия изпраща още 300 военни инструктори в Централна Африка

  • 22 декември 2020 20:50

  • 1982
  • 6
Русия изпраща още 300 военни инструктори в Централна Африка
© gettyimages

Русия изпрати допълнително 300 военни инструктори в Централноафриканската република по искане на ръководството на страната, за да ѝ се помогне срещу засилващите се въоръжени набези на бунтовническите групировки в навечерието на президентските и парламентарните избори, насрочени за уикенда, съобщи днес руското външно министерство, цитирано от БТА.

Инструкторите ще помагат за обучението на военнослужещите от националната армия на ЦАР. Официални лица и източник от силите за сигурност в столицата Банги казаха вчера, че Руанда и Русия са изпратили войски и материали. А руското външно министерство отбеляза в съобщението си, че опозиционни и въоръжени групировки се опитват да дестабилизират обстановката с помощта на външни сили.

Южна Корея вдигна изтребители срещу 19 руски и китайски бойни самолети

Силите, враждебни на правителството, се стремят да не допуснат президентът Фостен-Арканж Туадера да получи в неделя втори мандат. Властите на страната обвиняват бившия президент Франсоа Бозизе, че подкрепя въстаниците. Партията му отрича.

Руското МВнР отбеляза също, че внимателно следи развитието на ситуацията в ЦАР и изрази сериозно безпокойство от рязкото влошаване на обстановката в сферата на осигуряване на сигурността.

"Движението по територията на ЦАР на военизирани групировки, чиито действия добре се координират и подкрепят отвън, придоби характер на масирана атака с цел дестабилизация на вътрешната обстановка и проваляне на изборния процес", констатира руското външно министерство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1982 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Някой

2020.12.23 | 10:12

6
Който разчита на чужди войски да го крепят във властта е обречен. А кремълските лъжи започват от царица Екатерина Велика и нямат край и до сега. За това и вече уж разсекретени архиви в Русия имат нов щемпел- "Да не се дава за ползване". Четете "Ледоразбивачът" на Виктор Суворов (има я на български в интернет) за да разберете, че цялата им официална история е лъжа и измама.

2020.12.23 | 08:43

5
Русия вчера твърдеше, че не изпраща никакви военни в ЦАР. Лъжата е руска ценност заедно с кражбите и убийствата.

2020.12.23 | 08:41

4
Русия - световен терорист № 1, изявяващ се като световен жандарм. Рушняците най ги бива да мародерстват в малки държави. В момента имат апетит за африкански диаманти. Крадливи цигани си бяха, крадливи цигани и си останаха.

2020.12.23 | 01:50

3
Този пак ги лашка кат картофи

2020.12.22 | 22:44

2
Това е някакъв смешен протест на рептилите, ама разликата между мен и него е че аз не съм имал оръжие през живота си и не съм очаствал в побоища освен като дете
Бае тодър

2020.12.22 | 21:37

1
Май пак ще има груз-200

Добави коментар

Водещи новини