Русия финализира споразумение за създаване на военноморска база в Судан

  • 09 декември 2020 17:54

  • 1366
  • 1
Русия финализира споразумение за създаване на военноморска база в Судан
© gettyimages

Русия подписа днес със Судан договор, който ѝ позволява да създаде военноморска база на Червено море за презареждане и снабдяване на нейни бойни кораби, съобщи БТА, като се позова на официален документ, качен на сайта на руското правителство.

Според споразумението, чиято предварителна версия бе публикувана през ноември, Русия ще създаде в Судан център за логистична подкрепа, където ще може да бъдат извършвани ремонтни дейности и операции по презареждане и където членовете на екипажа на руски бойни кораби ще могат да си почиват. Тази база може да приеме максимално 300 военнослужещи и цивилен персонал, както и четири кораба с ядрено задвижване.

Заседанието на Съвета за сигурност на ООН за насилието в Тигре приключи без приемане на обща декларация

Това ще бъде първата руска военна база на африканския континент.

Русия ще има правото да транспортира през пристанищата и летищата на Судан оръжията, мунициите и оборудването, необходими за функционирането на тази база. Създаването й отговаря на целите за запазване на мира и стабилността в региона. Базата ще има отбранителен характер и създаването й няма да е насочено срещу други държави, се казва в документа. Договорът за базата ще е в сила за 25 години, с автоматично подновяване за 10 години, ако нито една от двете страни не поиска предварително неговото прекратяване.

През последните години Русия започна геополитическо завръщане в Африка и се сближи със Судан във военната сфера, както и с проекти в областта на ядрената енергетика. От май 2019 г. двете страни са обвързани със седемгодишен договор за военно сътрудничество. През януари миналата година, в разгара на политическата криза в Судан, Кремъл призна, че руски военни инструктори са изпратени в африканската държава от известно време.

По време на визита в Русия в края на 2017 г. тогавашният судански президент Омар Башир поиска от руския си колега Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 да защити Судан от САЩ и призова за засилване на двустранното военно сътрудничество с цел преоборудване на суданските въоръжени сили. Миналата година Башир падна от власт след протести. Смята се, че новите судански управници са настроени по-благосклонно към Запада.

През октомври Судан бе изваден от американския списък на държавите спонсори на тероризма и стана поредната арабска страна, сключила споразумение за нормализиране на отношенията си с Израел.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1366 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.12.13 | 21:29

1
СЛАВА на РУСИЯ ! Надеждата на човечеството !

Добави коментар

Водещи новини