Либия възобнови добива в най-голямото си петролно находище

  • 11 октомври 2020 14:55

  • 860
  • 0
Либия възобнови добива в най-голямото си петролно находище
© gettyimages (архив)

Националната петролна корпорация на Либия (NOC) обяви, че от днес отменя режима на форсмажорни обстоятелства в най-голямото петролно находище в страната "Аш Шарара" и възобновява производството на петрол там. Това се посочва в специално изявление, публикувано на официалната страница на компанията във Фейсбук.

Корпорацията е постигнала споразумение, според което охраната на нефтените съоръжения е длъжна да премахне всички препятствия, затрудняващи работата на находището и да осигури неговата безопасност, което позволява петролният добив в "Аш Шарара" да започне, се уточнява в съобщението. Основните товарни терминали в "петролния полумесец", които са под контрола на Либийската национална армия, прекратиха дейността си през януари.

Рим: За постигането на мир в Либия трябва съседните страни да се включат в процеса на стабилизация

Националната петролна корпорация бе принудена да обяви ситуация на непреодолима сила заради невъзможност за изпълнение на договорни задължения. На следващия ден най-голямото петролно находище "Аш Шарара" и съседното "Ал Фил" бяха затворени. Те добиваха на ден по около 400 000 барела. С прекратяването на функционирането на две находища, разположени на 800 км югозападно от Триполи, и обявяването на форсмажорни обстоятелства, цялата петролна индустрия в Либия на практика спря, припомня БТА, позовавайки се на ТАСС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
860 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини