Рим: За постигането на мир в Либия трябва съседните страни да се включат в процеса на стабилизация

  • 04 септември 2020 20:42

  • 463
  • 0
Рим: За постигането на мир в Либия трябва съседните страни да се включат в процеса на стабилизация
© Getty Images

Жизненоважно е в процеса на стабилизация на Либия да се включат съседните страни, заяви италианският външен министър Луиджи ди Майо, цитиран от БТА.

Ди Майо, който посети тази седмица бившата италианска колония, приветства напредъка, постигнат според него със споразумението за прекратяване на огъня.

Години на миграционно напрежение в Европа след шока през 2015 г.

Либия е обхваната от хаос след падането на Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия през 2011 година. Тя е разделена между два съперничещи си лагера - признатото от ООН Правителство на националното единство на премиера Файез Сарадж и властите, контролиращи Източна Либия, в лицето на маршал Халифа Хафтар, подкрепян от част от избрания парламент и неговия председател Агила Салех. На 22 август те обявиха поотделно прекратяване на огъня и предстоящи избори.

"През идните дни ще бъде от жизнено значение да се включат съседите на Либия", подчерта Ди Майо. "Без пряко заинтересуваните актьори, които имат влияние върху страните, ще бъде трудно да се реши проблема", добави той в кулоарите на икономико-политическия форум Амброзети, който се провежда в Чернобио.

Италианският външен министър подчерта значението на инициативите на ЕС и подкрепата на Италия и отхвърли обвиненията, че Рим се опитва да извлече максимална изгода, като поддържа контакти и с лагера на Хафтар.

Италия говори с всички участници, "за да насърчи диалога между страните", подчерта той като добави, че Рим работи особено за възстановяването на износа на петрол, който ще донесе пари на либийската държава, за да може да бъде подпомогнато населението.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
463 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини