Армията в Мозамбик води сражения с "Ислямска държава" за ключово пристанище

Правителствената армия на Мозамбик е ликвидирала за последните седем дни 59 бойци от африканско подразделение на "Ислямска държава" (ИД), съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от БТА.

В операцията в северната провинция Кабу Делгаду са били унищожени и шест лагера на терористите. Вчера бунтовниците са установили контрол върху северния пристанищен град Мосимбоа да Прая, за който се сражава с правителствените сили още от април.

45 млн. души заплашени от глад в южната част на Африка

Същевременно бунтовниците са превзели околни села и пътищата към града и на 9 август пратеното от правителството подкрепление за гарнизона в Мосимбоа да Прая е попаднало в засада.

Според южноафриканския вестник "Дейли маверик" са били убити 55 правителствени войници и 90 са били ранени. Мосимбоа да Прая е стратегическо пристанище с население около 30 хиляди души. През него минава голяма част от инфраструктурата, която се изгражда за разработването на няколко газови находища в шелфа на Мозамбик.

Експертът по Мозамбик Алекс Винес, директор на африканската програма на "Чатъм хаус", каза днес, че бунтовниците действат все по-уверено, тъй като са по-добре въоръжени и организирани, а правителствените сили са изтощени и деморализирани, което личи и от боевете за Мосимбоа.

Според Винес това е "неочакван удар за правителството" и конфликтът в Кабу Делгаду сега е по модела на офанзиви и контраофанзиви. Операциите на регионалните структури на "Аш Шабаб" и ИСКАП (Централноафриканска провинция на ИД) вече трета година са разширяват в Кабу Делгаду с цел създаване там на ислямистка държава, отбелязва ТАСС.

Коментари

  1. 2020.08.13 | 23:22
    Koi nas xaaaaa a ciganite ot indiq
  2. 2020.08.13 | 19:22
    Ми пратете малко оръжия на армията им. Ама малко, че после да не ги използват срещу нас.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Африка

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет