Ръководителят на Африком се срещна с лидера на либийското ПНС

  • 23 юни 2020 10:48

  • 271
  • 0
 Ръководителят на Африком се срещна с лидера на либийското ПНС
© Getty (архив)

Ръководителят на Африканското командване на въоръжените сили на САЩ (Африком) генерал Стивън Таунсенд пристигна вчера в Либия, за да се срещне с премиера на Правителството на националното съгласие (ПНС) Файез Сарадж, предаде АФП.

Медията се позова на Правителството на националното съгласие и на американското посолство в Триполи. "В рамките на съгласуването на действия във връзка с развитието на ситуацията в Либия Файез Сарадж се срещна в понеделник с генерал Стивън Таунсенд, ръководител на Африком, и с посланика на Съединените щати в Либия Ричард Норланд", заяви Правителството на националното съгласие.

"Необходимо е да бъде сложен край на военните действия и да има завръщане към преговорите", заяви американското посолство в Либия.

Сарадж и Таунсенд се срещнаха в Зуара, крайбрежен град, разположен на 120 км западно от Триполи. Те обсъдиха координацията на действията на Правителството на националното съгласие и на Африком в борбата срещу тероризма в рамките на стратегическото сътрудничество между Триполи и Вашингтон, се казва в изявлението на Правителството на националното съгласие.

Халифа Хафтар, силният човек в Източна Либия, който разполага с подкрепата на Русия, Обединените арабски емирства и Египет, започна през април миналата година офанзива срещу либийската столица Триполи. Правителството на националното съгласие, което разполага с военната подкрепа на Турция, отбеляза сериозни победи срещу Хафтар в началото на този месец и установи контрол върху цяла Северозападна Либия, което ознаменува провала на офанзивата на Хафтар срещу Триполи.

Египет разположи танкове по границата си с Либия

Генерал Таунсенд призова за прекратяване на огъня и за завръщане към политическите преговори под егидата на ООН, се казва в изявлението на американското посолство в Либия. Той пристигна в африканската страна няколко дни, след като Африком публикува "нови доказателства за активност на руски военни самолети в либийското въздушно пространство". Според Африком тези самолети са докарани в Либия в края на миналия месец и излизат и се приземяват от базите в Джуфра и Сирт (на 450 км западно от Триполи), където се изтеглиха силите на Хафтар след провала на офанзивата им срещу Триполи.

Посланик Ричард Норланд заяви, че тези "чуждестранни играчи" трябва да спрат "да подхранват конфликта" и да спазват оръжейното ембарго на ООН срещу Либия.

Последвайте канала на

271 0

Свързани новини

Водещи новини