Обвиниха Tesla, Apple и Microsoft за смъртта на деца в Конго

  • 17 декември 2019 13:44

  • 2616
  • 1
Обвиниха Tesla, Apple и Microsoft за смъртта на деца в Конго
© Getty Images (архив)

Едни от най-големите технологични компании са обвинени за смъртта на деца в Демократична република Конго. Според първото по рода си дело „Тесла“, „Епъл“, „Майкрософт“, „Дел“ и компанията майка на „Гугъл“ – „Алфабет“ са съучастници в смъртта на деца от 14 семейства, които са били принудени да работят в мина за кобалт, предава БТВ.

От делото става ясно, че децата са били принудени да работят в кобалтови мини в страната. Кобалтът е метал, който се използва в технологичната индустрия за производство на различни устройства, включително компютри и телефони. Металът се използва за направата на литиеви батерии, като повече от половината кобалт в световен мащаб се добива именно в Конго.

МВФ отпусна 368,4 милиона долара на ДР Конго

Това е първото дело, в което технологични гиганти са обвинени заедно за източника на кобалт, който използват в производството си.

На предоставените към делото снимки се вижда, че част от децата са обезобразени или им липсват различни крайници в следствие на тежкия труд. Шест от 14-те деца са загинали при срутване на тунели в кобалтовите мини, а всички останали са получили необратими наранявания.

„Тези компании – най-богатите в света, които произвеждат различни джаджи – са позволили деца да бъдат осакатявани и убивани, за да се сдобият с евтиния кобалт, от който имат нужда“, коментира адвокат Теренс Колингсуърт, представляващ семействата.

Според документите по делото децата, някои от които - шестгодишни, са били принудени от семействата си да работят в кобалтовите мини заради изключителната бедност в страната. Мините са собственост на британската компания „Гленкор“, която в миналото е била многократно обвинявана в използване на детски труд. Някои от тях са получавали заплащане от 1,50 долара на ден, работейки шест дни в седмицата.

Все още няма коментар от технологичните гиганти по темата.

Novini.bg
2616 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
да не би..

2019.12.17 | 14:49

1

.. тия фирми да са изпратили децата там? Това става с благословията на тамошното правителство. Аре стига глупости..

Добави коментар

Водещи новини