Гутериш осъди насилието в Судан

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди "прекомерната употреба на сила" срещу демонстранти в Судан днес и призова за "независимо разследване", предаде АФП, като се позова на комюнике на неговата пресслужба.

Гутериш освен това отново прикани за преговори с цел мирно предаване на властта на цивилно правителство. Най-малко 13 души бяха убити при разпръскването на седящия протест пред генералния щаб на суданските въоръжени сили в столицата Хартум рано тази сутрин. Според свързани с опозицията лекари убитите са над 30 човека, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет също осъди "прекомерната употреба на сила" срещу демонстрантите и по-конкретно използването на "бойни патрони" от силите за сигурност. В комюнике тя призова за "незабавно прекратяване на тези атаки" и за "осигуряване на всички на безопасен и безпрепятствен достъп до медицински грижи".

Сега Судан е управляван от Преходен военен съвет, след като армията свали от власт дългогодишния авторитарен президент Омар ал Башир в условия на безпрецедентен бунт срещу него. Протестите обаче продължават, като демонстрантите искат сега предаване на властта в страната на цивилните, предаде АФП. Преходният военен съвет междувременно изрази съжаление във връзка с трагичните събития в столицата, предаде ТАСС.

Негов представител обясни на пресконференция, че силите за сигурност не са имали за цел да разпръснат седящия протест, а са преследвали престъпници, които са се укривали в района. Полицаи и военни дори не са влизали на самия площад, където се провежда седящият протест, увери той.
 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Африка

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет