В Египет откриха най-широкия висящ мост в света

  • 16 май 2019 08:30

  • 1760
  • 0
© Pixabay

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси откри висящ мост над Нил, рекламиран като най-широкия в света, предаде Ройтерс. Това е един от серията мега проекти, замислени от египетските власти с цел да подобрят инфраструктурата и да предоставят работни места.

Мостът, който пресича Нил северно от централната част на Кайро, е ключова връзка с магистралата, простираща се от Червено море на изток до северозападното египетско крайбрежие на Средиземно море. Съоръжението трябва да намали задръстванията в столицата.

Наземното движение бе частично спряно в централната част на Кайро, когато Ас Сиси пътуваше, за да открие моста заедно с министри и военни генерали.

В най-широката си част мостът има 6 пътни ленти във всяка посока и достига 67,3 метра. Регионалният директор за книгата за рекорди на Гинес, който присъства на откриването, каза, че това го прави най-широкият висящ мост в света. За строителството му са използвани около един милион кубични метра бетон, 1400 километра стоманена жица за 160 висящи кабели, според информация, предоставена при официалното откриване.

Мостът пресича остров Уарак, разположен на река Нил, който има 100 000 жители. Някои от тях протестираха срещу планираните събарания на сгради на острова, като и срещу проектите той да се превърне в "модерна жилищна общност".

При посещение за инспекция на острова миналия месец египетският президент отрече информацията, че той може да бъде продаден на инвеститори и каза, че държавата не може насилствено да изгони жителите му.

Сред другите престижни проекти, които бяха започнати при управлението на Ас Сиси, са разширяването Суецкия канал, завършено през 2015 година, както и построяването на нова столица в пустинята, източно от Кайро, която в момента се изгражда.

Последвайте канала на

БТА
1760 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини