Предварителният доклад за самолетната катастрофа в Етиопия е очакван днес

  • 04 април 2019 07:23

  • 1451
  • 0
Предварителният доклад за  самолетната катастрофа в  Етиопия е очакван днес
© Getty Images/Guliver

Предварителният доклад за причините за самолетната катастрофа в Етиопия миналия месец се очаква да бъде публикуван днес, предаде Франс прес, като се позова на източници, близки до разследването. Според тях очакваният с голям интерес доклад ще бъде публикуван сутринта в Етиопия и вечерта в САЩ.

Всички 157 души на борда загинаха при разбиването на самолет Боинг 737 МАКС 8 (Boeing 737 MAX 8) на Етиопските авиолинии (Ethiopian Airlines) югоизточно от столицата Адис Абеба на 10 март. Това бе втората катастрофа на самолет от този модел за по-малко от половин година след тази в Индонезия в края на октомври. След нея Боинг 737 Макс бяха спрени временно от летене. 

Според експерти системата за стабилизиране на този модел самолети при полет (MCAS) e изиграла ключова роля за катастрофата в Етиопия. Този софтуер вече бе обвинен за разбиването на Боинг 737 МАКС 8 на индонезийската авиокомпания Лайън еър (Lion Air) на 29 октомври, при което загинаха всички 189 души на борда.

Ако предварителният доклад потвърди тази хипотеза, това би било облекчение за Боинг. Американската самолетостроителна компания вече работи по промени в MCAS, за да получи бързо разрешение за възобновяване на полетите на МАКС 8, отбелязва Франс прес.

В. "Уолстрийт джърнъл" писа, че двамата пилоти на разбилия се в Етиопия самолет първоначално са следвали процедурите за действие при спешни ситуации, препоръчани от Боинг, но не са успели да овладеят машината.
Компанията производител, която се опитва да възстанови доверието в нея, съобщи, че шефът й Денис Мюлънбърг е бил на борда на самолет 737 МАКС, изпълнил пробен полет с променена система MCAS. 

Телевизия Ей Би Си съобщи, цитирана от ТАСС, че етиопският Боинг се е разбил след сблъсък с птица или друг външен обект. Според американската медия в резултат се е повредил датчик, което е активирало системата за стабилизиране на полета.

Федералното авиационно управление на САЩ междувременно обяви, че започва нов преглед на сигурността на Боинг 737 МАКС. В него ще участват също представители на НАСА и на международните авиационни власти.

БТА
1451 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини