Суад Абдеррахим стана първата жена кмет на град Тунис

  • 03 юли 2018 21:32

  • 9844
  • 0
 Суад Абдеррахим стана първата жена кмет на град Тунис
© Булфото (архив)

Суад Абдеррахим, която оглавяваше листата на ислямистката партия "Ан Нахда" на общинските избори в Тунис наскоро, беше избрана за кмет на едноименната столица и стана първата жена на този пост, предаде Франс прес.

Абдеррахим, която е член на политическото бюро на "Ан Нахда", но се определя като независима, беше избрана днес от новите общински съветници с 26 гласа срещу 22 за основния й съперник Камел Идир.

Идир, висш местен служител по време на режима на бившия президент Зин ал Абидин бен Али, беше начело в листата на партия "Нидаа Тунес", учредена от президента Бежи Каид Есебси и съюзник на "Ан Нахда" на национално равнище.

"Посвещавам победата си на всички жени в моята страна, на цялата младеж на Тунис", заяви видимо развълнувана 53-годишната Абдеррахим, която ръководи фармацевтична компания.

"Най-важната задача ще е подобряване на естетичния облик на Тунис", каза за АФП новият кмет.

Столицата има сериозен проблем с управлението на отпадъците, който се задълбочи след революцията от 2011 г., свалила от власт Бен Али.
Партия "Ан Нахда" излезе начело в град Тунис, но без мнозинство, с 21 от общо 60 места, на общинските избори на 6 май. Тези избори бяха първите след революцията, но протекоха при много ниска избирателна активност, особено на младите избиратели.

Изборите бележат началото на децентрализацията - ключов проект в страна, където общините досега бяха със силно ограничена автономия.

Последвайте канала на

БТА
9844 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини