Взрив разтърси митинг на новия премиер на Етиопия Аби Ахмед (снимки)

  • 23 юни 2018 12:39

  • 767
  • 0
Взрив разтърси митинг на новия премиер на Етиопия Аби Ахмед (снимки)
© Getty Images/Guliver

Силен взрив разтърси митинг на новия премиер на Етиопия Аби Ахмед. На него са присъствали хиляди хора и Адис Абеба, съобщава Би Би Си.

Аби е отведен от служителите по сигурността непосредствено след взрива в площад "Мескел" в столицата на Етиопия.

Местни медии съобщават, че няколко души са ранени и е възможно да са загинали около 5 души от предполагаема граната.

Аби Ахмед е първият лидер на страната от етническата група "Оромо", която е в центъра на почти три годишни антиправителствени протести и стотици загинали. Едно от основните им оплаквания на "Оромо" е, че от години са политически, икономически и културно маргинализирани, въпреки че са най-голямата група в страната. Предишното етиопско правителство е обвинено в нарушения на правата на човека, включително изтезания и убийство на политически дисиденти. Откакто е на власт, новият премиер започва реформи, отблокира стотици уеб сайтове и телевизионни канали.

В петък една от етиопските бунтовнически групи прекрати въоръжената си съпротива срещу правителството. "Джинбот 7", базиран в съседна Еритрея, заяви, че реформите на новия премиер са надежда, че "истинската демокрация" може да е "реална възможност". Аби Ахмед заема премиерският пост, след като предшественикът му Хайлемариам Десален неочаквано подаде оставка през февруари.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
767 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини