Протестиращи в Тунис искат правото да се хранят и да пият на обществени места по време на рамазана

  • 11 юни 2017 21:16

  • 13962
  • 1
Протестиращи в Тунис искат правото да се хранят и да пият на обществени места по време на рамазана
© Gettyimages

Десетки демонстранти се събраха днес в Тунис, за да настояват за правото да се хранят и да пият на обществени места по време на рамазана - мюсюлманския месец на пост - както и да протестират срещу арестите на хора, които не спазват поста, предаде Франс прес.

Това се случва за първи път в Тунис.

Няма закон, който да забранява яденето и пиенето на обществено място по време на рамазана в Тунис, но дебатите по въпроса се възобновяват всяка година. Тунизийската конституция гарантира свободата на вероизповеданието и съвестта, но в същото време държавата се описва като "пазител на религията".

По призив на движението "Муш Бесиф" ("не против нашата воля" на арабски - бел. р.), демонстрантите се събраха в центъра на столицата, скандирайки: "личната свобода е гарантирана от конституцията". "Арестувайте терористите и оставете на мира непостещите", гласяха някои плакати. В началото на юни четирима мъже бяха арестувани и осъдени на един месец затвор за "публично накърняване на морала", защото се хранели в една градинка по време на рамазана.

След революцията през 2011 година в Тунис се надигнаха гласове с искане да бъде установено правото да не се пости, но никога досега не е имало демонстрация. По време на рамазана мюсюлманските вярващи се въздържат да пият и ядат до залез слънце, както изисква Коранът. Затова в Тунис повечето кафенета и ресторанти са затворени през деня, а работещите заведения го правят много дискретно. През първите дни на рамазана тази година много известен в медиите проповедник беше заснел клиентите в отворени кафенета и ресторанти, за да ги заклейми, но действията му бяха остро разкритикувани в социалните медии.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13962 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
дуци

2017.06.17 | 21:04

1
не се сърдете , такава ви е религията първобитна

Добави коментар

Водещи новини