Кения издаде заповед за арест на суданския президент

  • 28 ноември 2011 17:53

  • 770
  • 0
Кения издаде заповед за арест на суданския президент
© internet

Кенийски съд издаде заповед за арест на суданския президент Омар ал Башир, който е издирван от Международния наказателен съд в Хага за престъпления срещу човечеството и геноцид, в случай че стъпи на кенийска земя, предаде "Ройтерс".

Съдът в Хага подложи Кения на остри критики, след като африканската държава не арестува Башир през август 2010 г., когато той присъства на церемония по приемането на новата кенийска конституция. Освен това съдът докладва случая пред Съвета за сигурност на ООН, пише dnevnik.bg.

Кения е страна по статута на съда и е длъжна да сътрудничи с него по заповедите за арест. Той не разполага със собствена полиция и разчита на страните членки да използват своите служби, за да арестуват издирваните от него лица.

Африканският съюз иска от своите членки да не се съобразяват със заповедта за арест на Башир, тъй като според него Международният наказателен съд тенденциозно издирва предимно африкански лидери.

Кенийският съд заповяда Башир да бъде арестуван, след като местният клон на Международната комисия на юристите подаде жалба пред главния прокурор и министъра на вътрешната сигурност.

Трибуналът в Хага е издал общо две заповеди за арест на Башир – едната от март 2009 г. по пет обвинения в престъпления срещу човечеството и две във военни престъпления, а другата от юли 2010 г., по три обвинения в геноцид. Причината са жестокостите, извършени от режима и подкрепяните от него паравоенни групи в започналия през 2003 г. конфликт в областта Дарфур. Войната на режима и спонсорираните от него арабски милиции "Джанджауид" срещу бунтовниците от африканските племена в западния регион причини смъртта на над 300 000 цивилни и остави близо три милиона души без дом, по данни на ООН.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
770 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини