Президентът на Зимбабве стана на 92 години

  • 21 февруари 2016 18:25

  • 1983
  • 2
Президентът на Зимбабве стана на 92 години
© GettyImages

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе навърши днес 92 години, предаде Франс прес. Мугабе управлява южноафриканската страна от получаването й на независимост от Великобритания през 1980 г. и е най-възрастният държавен глава в света.

Мугабе не дава никакви признаци, че смята да се оттегли от властта, въпреки наличието на няколко претенденти за президентския пост от управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ).

Официалните тържества по случай рождения ден на президента са насрочени за 27 февруари, събота. Миналата година по време на пищните празненства бяха заклани няколко слона. Мугабе освен това получи като подарък много торти, една от които тежеше 91 килограма.

Проправителствените медии в Зимбабве поздравиха днес президента, възхвалявайки дълголетието му, а опозицията го призова да се оттегли.

"Благодарим, Боб, сега гласът ни се чува, от 1980 г.", пише например проправителственият вестник "Сънди мейл" в специална 16-странична притурка по случай рождения ден на Мугабе. Статия възхвалява държавния глава за неговото визионерско, смело, прозорливо и безстрашно лидерство.

Основната опозиционна партия - Движението за демократични промени (ДДП), призова обаче Мугабе да се оттегли в момент, когато Зимбабве преживява тежка икономическа криза.

Веднъж президентът на Зимбабве каза, че ще подаде оставка, когато навърши 100 години, отбелязва АФП. Мугабе отказва да посочи свой потенциален приемник, подхранвайки вътрешните разделения в своята партия ЗАНУ-ПФ.

В последно време обаче се засилиха слуховете за лошото здравословното състояние на държавния глава, особено след като той залитна на два пъти. През септември той прочете 25-минутна реч, идентична с негово изказване от преди месец, явно без да забележи грешката.

За повече от три десетилетия на власт Робърт Мугабе постепенно се превърна от герой на борбата за независимост и галеник на Запада в деспот и парий на международната сцена. Обвиняван в системни нарушения на правата на човека, Мугабе е обект на санкции от страна на САЩ и ЕС.

Зимбабве обедня драстично през първото десетилетие на този век, отбелязва Франс прес. Милиони граждани на страната eмигрираха в съседната Република Южна Африка. Заради хиперинфлацията Зимбабве премахна националната си валута и използва американския долар.

Последвайте канала на

БТА
1983 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЧЕВЕКОЯДЕЦ

2016.03.11 | 22:02

2
И АЗ ЗАПОЧВАМ ДА ПИЯ ЧОВЕШКА КРЪВ.....
Сливналия

2016.02.22 | 07:11

1
Тоо е от нашти бе!

Добави коментар

Водещи новини