Либийска телевизия бе нападната и опожарена

  • 12 февруари 2014 19:18

  • 911
  • 0
Либийска телевизия бе нападната и опожарена
©

Въоръжени лица щурмуваха сградата на либийски телевизионен канал в Триполи, принудиха служителите да я напуснат, разбиха оборудването и подпалиха помещенията. После обстрелваха сградата с ракетни снаряди, съобщи Ройтерс, цитирайки местни журналисти, пожелали анонимност.

Мишена на атаката, извършена през изминалата нощ, бил тв каналът "Ал Асима", свързан с Махмуд Джибрил - бивш премиер от времето на гражданската война в Либия, довела до свалянето на режима на Муамар Кадафи. По-късно той създаде движението Съюз на националните сили, за да се противопостави на ислямистите в Генералния национален конгрес (ГНК), временния парламент, допълва БТА.

"Ал Асима" е излъчвала критични материали по повод на удължаването на мандата на ГНК, който първоначално трябваше да изтече на 7 февруари. Членовете му обаче гласуваха мандатът на временния парламент да бъде продължен с няколко месеца, за да се гарантира стабилността.

Конгресът е непопулярен сред либийците, недоволни, че преходът към демокрация практически е забуксувал. Борещите се за надмощие политически фракции в Либия са в съюз със съперничащи си групировки на бившите бунтовници. Някои от тях имат неофициални връзки с отделни министерства и това прави страната почти неуправляема.

Главни съперници в тази сложна обстановка са Алиансът на националните сили на Джибрил и Партията за справедливост и съзидание, която е политическо крило на либийското "Мюсюлманско братство". Тяхното съперничество блокира работата на ГНК от самото му създаване.

Малко след атаката тази сутрин "Ал Асима" успя да излъчи поредна остра критика срещу ГНК. Никоя групировка до момента не е поела отговорност за нападението срещу тв канала.

Последвайте канала на

Весела Найденова
911 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини