13 военни от ЮАР загинаха в ЦАР

  • 25 март 2013 12:42

  • 1586
  • 0
13 военни от ЮАР загинаха в ЦАР
©

Най-малко 13 южноафрикански военни са били убити, а 27 са ранени при боеве в Централноафриканската република (ЦАР), чиято столица Банги от вчера е под контрола на бунтовниците от коалицията Селека. Това съобщи президентът на Южноафриканската република Джейкъб Зума, цитиран от Франс прес.

Освен това един войник е в неизвестност. Зума заяви, че изпратените в подкрепа на президента на ЦАР Франсоа Бозизе южноафрикански военни са воювали с "бандити". Бунтовническият лидер Мишел Джотодия се обяви за президент на ЦАР след като силите му превзеха столицата Банги през уикенда, предаде ДПА. Очаква се той да произнесе реч по-късно днес. Джотодиа обеща до три години да се произведат демократични избори. Премиерът Никола Тиангай ще запази поста си. Семейството на сваления президент на ЦАР Франсоа Бозизе е било прието в Демократична република Конго, заяви говорителят на правителството Ламбер Менде, цитиран от Франс прес.

"Около 20 души, сред които синът му, са били приети на отдалечено от границата място съгласно международните норми", заяви Менде. Той отказа да посочи къде се намира семейството на Бозизе от съображения за сигурност. Приемането на семейството на Бозизе в ДР Конго е станало с помощта на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Менде подчерта, че самият Франсоа Бозизе не се намира в ДР Конго. Местонахождението на Бозизе остава неизвестно.

Последвайте канала на

БТА
1586 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини