Египетската армия може да поеме контрола върху град Порт Саид

  • 05 март 2013 20:22

  • 855
  • 0
Египетската армия може да поеме контрола върху град Порт Саид
© Снимка © Getty Images/Guliver

Египетският президент ислямист Мохамед Морси обмисля дали да възложи на военните да поемат пълен контрол над обзетия от размирици град Порт Саид след няколко дни на кръвопролитни улични сблъсъци, провокирани от прекомерната сила, която полицията приложи за борба с безредиците.

Това предаде АП, цитирайки египетски представители. Предаването на града в ръцете на военните би било признание, че правителството на Морси се е провалило в опитите да възстанови спокойствието в Порт Саид - арена на вълнения от края на януари. Чрез протести и стачки, прераснали в истински бунт, жителите отприщиха гнева си както срещу президента, така и срещу силите на реда. Сблъсъците между полиция и протестиращи в Порт Саид (Североизточен Египет) днес продължават, след като в нощта срещу понеделник насилието взе шест жертви, включително трима полицаи. Особено взривоопасна е обстановката край опожарена снощи сграда на службите за сигурност, посочва кореспондент на АФП.

Протестиращите продължиха да хвърлят коктейли "Молотов" срещу силите за борба с безредиците, които отвърнаха със стрелба във въздуха и сълзотворен газ. Ранени са около 50 души, съобщи Ройтерс. Множество бронирани машини са разположени в различни точки на града, главно около обществените сгради и в районите на предприятията.

Последвайте канала на

БТА
855 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини