Атентатор се самовзриви докато поставя бомба

  • 07 януари 2013 20:48

  • 799
  • 0
Атентатор се самовзриви докато поставя бомба
©

Нападатели се опитаха да убият с бомба виден ислямист в Либия, но един от тях загина при поставяне на взривното устройство под колата на жертвата, съобщи Ройтерс, като се позова на полицейски източници.

Целта на атентата е бил Ахмед Абу Хатала, а поводът най-вероятно е отмъщение заради събития по време на бунта, с който беше свален режимът на Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия. Полицията потвърди, че двама души се опитали да поставят бомба под колата на Хатала и че единият е загинал при взрива. Хатала каза по телефона за Ройтерс, че колата му е била паркирана пред къщата му, докато той си бил у дома. Взривното устройство обаче избухнало по-рано и единият от нападателите загинал, а другият избягал.

Заподозрените за нападението са били роднини на боеца Ахмед Насер Мадкур, убит по същото време, когато загина военният командир на бунтовниците Абдел Фатах Юнис. Юнис беше министър на вътрешните работи при управлението на Кадафи, но дезертира при бунтовниците през февруари миналата година. Въоръженото формирование, командвано от Хатала, беше обвинено за убийството на Юнис през юли 2011 г.

Полицията смята, че вероятно мъжете, опитали се да убият Хатала, са искали да отмъстят за смъртта на своя роднина. Хатала беше разпитван от либийските власти за убийството на Юнис, но беше освободен поради липса на доказателства, които да го свързват пряко със смъртта на бунтовническия командир. Хатала също така е разследван за нападението срещу консулството на САЩ в Бенгази през септември 2011 г., при което загина американският посланик в Либия Кристофър Стивънс.

Последвайте канала на

БТА
799 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини