Мохамед Морси предупреди, че може да има нови безредици

  • 29 декември 2012 19:51

  • 845
  • 0
Мохамед Морси предупреди, че може да има нови безредици
©

Египетският президент Мохамед Морси предупреди днес, че евентуални нови безредици могат да навредят на усилията за възстановяване на националната икономика, предаде Асошиейтед прес.

В първото си обръщение пред новия състав на горната камара на парламента - Консултативния съвет (Шура) - Морси призова опозицията да сътрудничи с управляващите. В речта, която бе предавана на живо по телевизията, египетският президент подчерта, че протестите и насилието миналия месец са навредили още повече на националната икономика, която е в криза след падането от власт на авторитарния режим на неговия предшественик Хосни Мубарак. Той отправи отново призив към опозицията за национален диалог.

Предимно светски и либерални опозиционни групи в най-многолюдната арабска държава проведоха миналия месец поредица протести срещу впоследствие отменения указ, с който президентът ислямист си присвои нови правомощия, и срещу новата конституция, която засили ролята на исляма в законодателството. Тези демонстрации доведоха до организирани от ислямистите контрамитинги, съпътствани от сблъсъци и човешки жертви.

Централната банка на страната обяви днес, че валутните й резерви са достигнали "критичен" минимум, допълни АП. Банката не посочи точна цифра, но поясни, че равнището е на критични минимум за изплащането на египетски държавни облигации.

Според статистически данни от ноември валутните резерви на Египет са били 15 милиарда долара, което е по-малко от половината в сравнение с обема им преди миналогодишните бунтове дори и с финансовата помощ от Катар.

В днешното си комюнике банката посочи, че е въвела нова система при покупката и продажбата на щатски долари, след като египтяните се втурнаха да разменят лирите си срещу долари заради страховете, че ще настъпи силна инфлация.

Последвайте канала на

БТА
845 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини