Мащабни профилактични програми се извършват във всички детски градини и училища в община Бургас

Профилактика на зрението

Община Бургас стартира тази година мащабни профилактични програми във всички детски градини и училища, които са на нейна територия. Прегледите ще бъдат напълно безплатни и имат за цел ранно откриване, диагностика и при необходимост насочване към навременно и адекватно лечение на децата.

Първата профилактична програма, която влиза в действие от днес е насочена към очните заболявания при 6-годишните деца. На срещата с управителите на очните клиники в Бургас стана ясно, че 40 % от всички констатирани очни заболявания при децата в тази възраст се дължат на прекомерната употреба на електронни устройства като телефони, таблети, лаптопи и др.

Специално за кампанията Община Бургас е закупила и специален апарат, който едновременно диагностицира „мързеливото око“ и показва дали детето има диоптър.

Ако по време на прегледа се установи проблем, родителите ще получат бележка, че детето им трябва да посети очен лекар.След деветата година на детето лечението на т.нар. „мързеливо око“ на практика е почти невъзможно.

източник: bulphoto

Коментари

Напиши коментар

Водещи новини

още