Финландия ще криминализира изпращането през интернет на непоискани снимки със сексуално съдържание

Финландия предвижда да криминализира изпращането през интернет на непоискани снимки със сексуални съдържание, като присъдите може да достигат до 6 години затвор, предаде Франс прес, като се позова на представител на финландското министерство на правосъдието.

Законопроектът, който ще бъде внесен в парламента догодина, ще разшири дефиницията за сексуален тормоз. Тя ще обхваща вече вербалният тормоз, както и тормозът чрез снимки или съобщения със сексуално съдържание, а също и снимки с прояви на ексхибиционизъм.

Законопроектът предвижда глоби за по-леките провинения и до 6 години затвор за по-тежките. Така Финландия планира да се бори срещу феномена, наречен киберексхибиционизъм - тоест непожелано изпращане на снимки със сексуално съдържание през интернет, отбелязва Франс прес.

Според допитване на неправителствената организация Международен план, в което са участвали 14 000 момичета и млади жени от 22 страни по света, около 35 процента от тях казват, че са получавали снимки или клипове със сексуално или ексхибиционистко съдържание. Половината от тях твърдят, че са били тормозени онлайн.

Сега според финландското законодателство дефиницията за сексуален тормоз се ограничава само до физическо опипване, а изпращането на снимки със сексуално съдържание не е наказуемо.

Властите на редица места, като например Шотландия, вече взеха мерки срещу онлайн тормоза. Неотдавна американският щат Тексас пък въведе глоба от 500 долара за изпращане на непоискани кадри със сексуално съдържание, припомня Франс прес.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

18+

още

Анкета

Одобрявате ли новото гадже на Тита?

Одобрявате ли новото гадже на Тита?

Избрано от Интернет