Мозъчна операция беше предавана пряко във Фейсбук

  • 31 октомври 2019 12:38

  • 42278
  • 0
Мозъчна операция беше предавана пряко във Фейсбук
©

Мозъчна операция на млада пациентка, извършена от неврохирурзи от Тексас, САЩ, беше отчасти предавана пряко във Facebook, съобщи Франс прес.

За целите на интервенцията 25-годишната Джена Шард е оставена будна, за да може да разговаря с хирурзите и да ги насочва.

Операцията е продължила четири часа и половина. Извършена е от екип от Методисткия медицински център в Далас, Тексас. Прякото предаване във Facebook е продължило около 40 минути. Към сряда видеото е гледано от близо 100 000 души.
 
Джена Шард страда от епилептични пристъпи в резултат на възпаление на кръвоносни съдове в левия слепоочен дял. Затова е засегнат говорът й, обяснява ръководителят на отделението по неврохирургия Нимеш Пател.

Медикаментите се оказват неефикасни, поради което специалистите решават да я оперират, за да отстранят инфектираната маса. Обикновено подобни операции се извършват под пълна упойка. В случая обаче лезията се намира в твърде деликатна зона и хирурзите решават, със съгласието на пациентката, тя да остане в съзнание, за да може да говори и да ги направлява в създаването на "карта" на мозъка й.
 
"Подобна операция, макар да е в "репертоара" ни, не е рутинна. За да сме наясно как да достигнем и отстраним лезията, трябваше да определим безопасните зони, т.е. функционалните части на мозъка, за да не засегнем частта, която отговаря за говора", казва Нимеш Пател.

В хода на интервенцията пациентката изрежда списък с думи като "птица", "куче", "пеперуда" и числа, докато хирурзите стимулират различни зони в мозъка. "Ако тя не е в състояние да произнесе проста дума, това означава, че зоната не е безопасна. Говорихме дори за кучето й, за да проверим способността й за запаметяване", допълва Пател.

Джена Шард, студентка по физиотерапия, е пожелала операцията да бъде предавана пряко с цел да образова зрителите за операциите в будно състояние".

Последвайте канала на

БТА
42278 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини