Водещите тенденции в декорирането на дома през годините - от 20-те досега

Както в модата, така и в интериорния дизайн много често новото се оказва добре забравено старо. Ето защо днес ще отправим поглед назад във времето, за да проследим развитието на основните тенденции в декорирането на дома.

Някои от тях са отшумели с течение на годините, други срещаме в обзавеждането и на най-модерните съвременни жилища. Изберете тези елементи, които ви допадат най-много, и потърсете опитен специалист, който да ви консултира за това как да ги съчетаете с останалата част от интериора. Направете заявка в MaistorPlus напълно безплатно и разгледайте офертите на водещи професионалисти!

Началото на 20 век е скрило своето очарование във вградения бюфет

Цветя по стените, перфектно излъскан под и мебели, изплетени от бамбук – с това ще запомним далечната 1910 година. Тя приютява още дантелените пердета, пастелните нюанси и разбира се, вградените бюфети. Добавете бронзови декорации, лампи в стил „Тифани“ и някой люлеещ се стол във вашия хол, и с лекота ще пресъздадете тази забележителна епоха!

Виж още: Креативни прозорци - един по-различен поглед към света

Какво се случи с вградения бюфет оттогава?

Днес добрият стар бюфет е изместен от голям шкаф или скрин. Той намира място в кухнята и трапезарията, като често дизайнът му е в съзвучие с този на кухненския модул. Изключително популярно решение е над него да бъде поставено огледало, а отгоре му красиви декорации и ароматни свещи. Ако пък не искате да се сбогувате със стария автентичен бюфет, освежете го с малко боя и лак и смело го интегрирайте в интериора с помощта на подходящи детайли.

Да погледнем през прозореца към 1920г.

Тази епоха несъмнено ни напомня за бляскавия стил в интериора от „Великия Гетсби“. В него елегантно проличава екзотиката на Африка и Египет, като се наблюдава и осезаемо присъствие на стъкло, огледала и метали. Завладян от стилът Ар деко, този период носи духа на изобилието, въплатен в засиленото използване на бляскави декоративни елементи.

Запленени от блясъка по стените

Все още пазим един от ключовите елементи на 20-те, а именно бляскавите елементи по стените. Днес декорациите са по-премерени, а минимализмът постепенно измества идеята за изобилието. Въпреки това, в обзавеждането на домовете ни често присъстват леки екзотични нотки, които в комбинация с лъскави тапети ни пренасят в неповторимата атмосфера на 20-те.

Дървото завладява дома през 30-те

Подът често е постлан с балатум, а стените са покрити с дървени плоскости. За да разчупят тази скучна визия, на помощ идват огледалата и геометричните фигури, които можем да видим както прекроени в мебели, така и във вид на декорации. Примерът, който ви представяме днес, пресъздава дори цветовите решения на трийсетте, в които ярките тонове се редуват с кафяви нюанси.

Какво се случи с тези тенденции?

Дървото и геометричните фигури вървят ръка за ръка още от 30-те и досега не са напуснали домовете ни. Ако се вгледаме в дизайна им обаче, ще забележим, че днес те се отличават с много по-фино и елегантно присъствие, като цветовите комбинации също са по-премерени.

Да надникнем под шарените покривки на 40-те

Това десетилетие определено е ръководено от цветята като декоративен елемент у дома. Можем да ги открием по стените, пода, мебелите, кухненските съдове и завесите. Цветовата гама е в меките тонове на ябълковото червено и розовото, а обзавеждането излъчва неподражаема кокетност. По това време в домовете отново присъстват балатумите, които днес захвърляме с лека ръка. От своя страна килимите са ръчно тъкани и тогава за пръв път им позволяваме да покрият целия под на стаята!

Съхранихме малко от цвета на тази епоха в банята

Още една забележителна черта на 40-те е наличието на цветове в банята. Именно това е и тенденцията, която сме пренесли в домовете си днес, като тя обаче претърпява известни промени. Съвременната баня не е задължително облепена изцяло с плочки, тя предлага смели цветови комбинации и пресъздава интересни контрасти, които й придават отличителен почерк или я приобщават към останалата част от интериора.

50-те ни посрещат с ярки кухненски уреди

Това е десетилетието, в което в интериора всичко е възможно. Неслучайно срещаме редуващи се цветове на пода (черно и бяло, червено и бяло и др.), материи, обсипани с точки, цветя и дори илюстрации на ракети, звезди и планети. Ако мебелите не са от ратан, то със сигурност на тях ще има декоративни възглавнички с животински принтове. Най-забележителни в този период обаче остават пастелните кухненски уреди, които представляват едно изключително интригуващо и забавно хрумване.

Част от това очарование пренесохме и в модерната кухня

Ярките елементи в ментово, лимоново зелено и розово присъстват в домовете ни и днес. Те са елегантно загатване към 50-те, като са и перфектно допълнение към кухни с изчистен дизайн. Макар повечето кухненски уреди днес да са в бяло, черно или инокс, все пак можем да пресъздадем атмосферата на този период с някои по-дребни детайли и декорации.

Красивият бунт в интериора през 60-те

Шейсетте години е времето за отстояване на идеали и това проличава дори в интериора. Неслучайно през този период виждаме смелата среща на най-различни текстури и материи, пастелни цветове и форми. Стените често са облицовани с дърво, а на пода удобно се излежават пухкави килими – домовете стават олицетворение на уюта с бунтарски привкус.

Виж още: Съвременната роля на вратите у дома

Научихме се как да съчетаваме текстури

„Вятърът на промяната“ ни донесе ценен урок от 60-те, а именно как да комбинираме интересни фигури, шарки и текстури. Днес наблюдаваме изключително смели съчетания, които много често доминират в интериора на цялото жилище.

70-те са вдъхновени от природата

Само десетилетие ни дели от смесването на разнообразни шарки, а вече домовете са преобразени. През 70-те в тях преобладават меките земни тонове, като кафявото, бежовото, жълтото и зеленото. Точно тогава се сблъскваме за пръв път и с открити тухлени стени, ръчно изработени декорации, плетени елементи и имаме възможността да погледнем света през по-големи прозорци.

Завръщане към тази идея

Все повече съвременни жилища са обзаведени с внимание към околната среда, като това е още едно безспорно потвърждение на влиянието на 70-те. Сега по голите тухлени стени често висят разкошни картини, а мебелите и декорациите крият още по-богата символика.

Всичко е възможно през 80-те

Изобилието от материали, използвани в интериора през 80-те, е белязано с навлизането на стъклото, като основен елемент при обзавеждането на всяко жилище. То е прекроено в полилеи, холни масички и дори прегради между стаи. Достойна компания му правят разнообразните геометрични фигури, тапети и декорации, вдъхновени от ярки реклами. Преди да се втурнете към пресъздаване на това десетилетие у дома обаче, нека видим какво запазихме от него до днес.

Незаменимият ламиниран паркет

Макар и малко поизтъркан, ламинираният паркет е сред най-разпространените и използвани подови настилки дори и след като 80-те години са безвъзвратно отминали. Той е здрав, устойчив и дълготраен материал, който на всичкото отгоре се предлага в различни нюанси. Също така е лесен за монтаж и поддръжка, като обикновено стои добре до всякакъв вид стенна облицовка.

90-те ни носят топлина и уют

Меки тонове, камина в дневната и дребни метални декорации, които привличат вниманието. Стъклената холна масичка и красивите осветителни тела са задължителни елементи, особено в комбинация с вертикални щори за прозорците и килим в топли нюанси. 90-те е и времето на онази голяма колекция от видеокасети, която всеки пази на рафта на холната секция. Макар дизайнът на снимката да е само вдъхновен от това десетилетие, той е съхранил идеята, че домът трябва да олицетворява спокойствието и семейния уют.

Откраднахме си незаменим помощник в кухнята

Най-голямото съкровище, което ни донесоха 90-те години, бе навлизането на кухненския остров. Той е стилно и функционално допълнение към всяка съвременна кухня, като днес се предлага с различни размери, форми и дизайн. Освен че ви предоставя повече място за съхранение, кухненският остров може да бъде достоен заместител и на масата за хранене.

Началото на века е белязано от иноксовите уреди

През първото десетилетие на новия век заменихме високите кухненски шкафове с рафтове, обособихме домашния офис в отделно помещение и започнахме да обръщаме все по-сериозно внимание на декорациите по стените. Точно тогава навлязоха и иноксовите уреди, които смело поставихме до дървените кухненски шкафове. Така постепенно иноксът се наложи като задължително цветово присъствие във всяка кухня, категорично изместило всеки спомен за ярките пастелни нюанси на уредите, които видяхме през 50-те.

Виж още: Готварски печки с уникален дизайн

Бялата кухня - тенденцията, която остана и днес

Още една отличителна черта на първото десетилетие на 20 век е преобразяването на кухнята в бяло. Тя вече е с минималистичен дизайн, кухненският модул е създаден от интересни материали, като стъкло например, а декорациите са премерени, но впечатляващи. Така завършва нашата разходка във времето, която със сигурност ви е вдъхновила да внесете частица от духа на миналото и в своя дом! За да не сгрешите в избора на материали и декорации, посъветвайте се с нашите квалифицирани специалисти в областта на интериорния дизайн, като заявите проект безплатно в MaistorPlus!

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Интериорен справочник

още

Анкета

Бихте ли нощували в хотел-капсула?

Бихте ли нощували в хотел-капсула?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.