Ще освежавате дома си? Не пропускайте най-важната стъпка

  • 09 април 2015 11:01

  • 11325
  • 0
Ще освежавате дома си? Не пропускайте най-важната стъпка
©

Когато ремонтираме дома си, често имаме склонност да преценяваме промените само от гледна точка на цветовете, материите и настилките, които ще използваме. За да бъде освежаването на дома ви ефективно обаче, трябва да обърнете по-специално внимание на неговия архитектурен план. Точно така. Онази наглед скучна скица, изпълнена с фигури и знаци, обозначаващи различни части на вашия дом, може да ви помогне изключително много в тази задача.

И тъй като знаем, че подобни ремонти са трудни за реализиране, ви съветваме да се посъветвате на първо място с професионалисти в сферата. Един опитен интериорен дизайнер би могъл да направи чудеса от на пръв поглед скучния и старомоден апартамент.

Защо архитектурният план е толкова важен?

Това е въпрос, на който, ако не знаете отговора, твърде често провокира необмислени интериорни решения. Подобен развой на събитията може лесно да бъде избегнат, ако още при проектирането на вашето жилище, вие обмислите добре от какви помещения имате нужда. Ако разполагате с по-малък терен за изява, това предполага той да бъде перфектно организиран и да инвестирате в мултифункционални мебели. Ако пък имате повече място, може да решите да създадете допълнителна стая за гости, игри, личен офис или домашна фитнес зала. Всички тези идеи са чудесни, но само добрите намерения не биха направили празните помещения годни да ги приютят. Именно тук се намесва и архитектурният план, чрез който ще можете да си дадете ясна сметка кои интериорни решения са постижими и кои–не.

Виж още: Тайните на добрата домашна реконструкция


За потенциалния купувач наличието на добър архитектурен план също е изключително важно. Първо, той ще му даде възможност да прецени дали има смисъл да прави оглед на вашия дом. Да вземем например четиричленно семейство, което си търси просторен апартамент-защо да губят времето си да оглеждат жилище, което разполага само с една спалня, след като то не би задоволило пространствените им нужди? Освен това, архитектурният план би бил много полезен за купувача и след направен оглед. Чрез него той ще може визуално да прецени дали жилището подлежи на по-смели промени, като премахване на стена или разделяне чрез такава на дадена стая. Понякога на хартия едно жилище изглежда по-голямо, отколкото е в действителност и поради тази причина в плана трябва да фигурират реалните размери и обем на всяко помещение.

5 стъпки към ефективно използване на архитектурния план

Идейно първоначално разположение

Преди да подредите мебелите в стаите, начертайте примерното им разположение на хартия, за да прецените дали то е подходящо. Това важи особено силно за кухнята, тъй като много често кухненският модул се оказва по-голям от необходимото и в помещението няма място за повече от един човек. Също така, тази стъпка ви дава възможност да подредите мебелите така, че в помещението да влиза максимално количество дневна светлина.

Използвайте пълния потенциал на жилището

И докато сме на тема "светлина", огледайте внимателно дали начинът, по който е конструирано помещението, изчерпва пълния му потенциал. Задайте си въпроса дали в него ще влиза достатъчно от нея или дали не остава прекалено много празно пространство, в което можете да поставите билярдна маса или барплот, който да разделя твърде голямата стая на две по-малки, но по-функционални помещения.

Виж още: 5 начина да подготвите дома си за продажба

Не подценявайте електроснабдяването

Електроснабдяването е от ключово значение за правилното функциониране на всеки дом. За да избегнете всякакви нередности, свързани с него, потърсете помощ от специалист. От нея ви дели само една безплатна заявка в MaistorPlus, която ще ви даде възможност да разгледате офертите на различни майстори в сферата на електроуслугите.

Обмислете бъдещи евентуално промени

Помислете за това как евентуалните ремонти ще рефлектират върху самото жилище или иначе казано дали е възможно втората спалня да се пригоди в домашен офис например? По същата логика от прашното мазе може да стане чудесна домашна фитнес зала, а от празното пространство в двора-барбекю. Всичко зависи от вашето въображение, но до голяма степен и от добре направения архитектурен план. За да не допуснете голяма грешка в устройството на новия си дом, е важно планът да съдържа конкретни архитектурни символи като компас и други технически обозначения.

Виж още: Какво трябва да знаете преди да започнете строителен проект

Кой ще живее в този дом?

Едно от най-важните условия, за да стане от всяко празно помещение дом, е то да пасва на своя притежател и неговия начин на живот. Ако например обичате да прекарвате повече време навън и стоенето вкъщи ви отегчава, вашето жилище трябва да разполага с голям двор или поне с широка тераса.

Не рядка гледка днес са жилища, чийто потенциал не е оползотворен докрай, и поради тази причина всякакви промени в тях са изключително трудни за изпълнение. По-сериозните ремонти у дома трябва да се извършват под зоркото око на квалифициран специалист, който да прецени както възможностите, така и рисковете. Затова направете безплатна заявка в MaistorPlus, която е първата сигурна стъпка към създаването на мечтаното жилище.

Последвайте канала на

11325 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини