Как да пътуваме емоционално?

  • 04 април 2024 10:48

  • 421
  • 0
Как да пътуваме емоционално?
© Pixabay

Свръхтуризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията, е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пренасищане от стандартните екскурзии до известни европейски градове или от класическите почивка на море и планина.

Затова тенденцията е да се търсят неизвестни дестинации и нови и нови емоции, по възможност с елемент на изненада или висок адреналин. Тези хора наричат себе си пътешественици, а не туристи. А желанието им да се потопят в коренно непозната среда, да общуват с природата или доброволно да се подложат на някакво изпитание, са в основата на една нова индустрия, която набира скорост и в България. 

"Най-големите фенове на алтернативния туризъм са гостите от Великобритания, Франция, Нидерландия, Белгия и Чехия, макар че вече и българите започнаха да избират по-нестандартните преживявания", твърди Елеонора Йосифова, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм пред БНР.

"Наблюдението на дивата природа е нещо, което за мен и за други е обичайно, но все още е екзотика за много българи. А иначе в България можем да го предложим в изобилие. Като например наблюдението на птици, на различни водни кончета, на редки растения и всякакви диви животни. Имаме много добри експерти в тези области и те водят все повече групи по планините и в районите в страната с интересни защитени видове. Има хора например, които отделят по един ден, за да снимат някой пеликан. Така че в това отношение имаме какво да покажем на чужденците и на българите", допълва тя.

Ако например сте любители на т.нар. апитуризъм, вашият адрес е несебърското село Кошарица, където местен производител на мед посреща туристи в частното си стопанство. Там ще посетите Музея на пчелата и ще надникнете в микрокосмоса на пчелните кошери.

 А може да полетите с балон над Белоградчишките скали или язовир Копринка. Или пък да се гмурнете в неизвестното, като се запишете в придобилите популярност "тайни" пътувания до непознатите кътчета на България. И вместо да отседнете в тривиален хотел или къща за гости, защо не изберете да нощувате в старобългарска юрта, в глинената къща на Флинтстоун или пък във вилното селище на горските елфи? Алтернативите да се почувствате по-близо до природа непрекъснато се множат.

Но този вид почивки са свързани с положителни преживявания, а "трендът" напоследък е насочен към силните емоции с… леко тягостни окраски. Емблема на този вид мрачни пътувания у нас е чинията на Бузлуджа, заради която България се посещава всяка година от стотици привърженици на т.нар. dark tourism.

Повече посещения на чужденци у нас от пътуванията на българи в чужбина през февруари

"Има една тенденция към преоткpиванена социалистическите останки – Бузлуджа е топ в това отношение. Примерно на едно изложение в Испания, на което наскоро присъствах, хората бяха много впечатлени от Бузлуджа и все ме питаха "Къде е? Искам да отида!". Интерес към тези пътувания проявяват хора, които не са живели по време на социализма или в тяхната страна няма такива сгради и останки. Някои пък обичат окултните преживявания като нощни посещения на дадени места, при които да им се любуват на тъмно. Например има хора, които искат да посещават наши изоставени заводи през нощта и така да добавят към пътуванията си висок адреналин. Други пък искат да обикалят по различни гробищни паркове и там да откриват културните различия между държавите",казва в заключение Йосифова.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
421 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини