Кои са най-скъпите градове в света тази година?

  • 30 ноември 2023 13:42

  • 2244
  • 1
Кои са най-скъпите градове в света тази година?
© Getty Images

Сингапур и Цюрих си делят първото място за най-скъпи градове в света тази година, следвани от Женева, Ню Йорк и Хонконг, съобщи Economist Intelligence Unit (EIU), цитирани от Ройтерс, цитирани от БТВ. 

Средно цените в тези градове са се повишили със 7,4% на годишна база в местна валута за над 200 често използвани стоки и услуги, лек спад от рекордното увеличение от 8,1% миналата година, но все още цените са „значително по-високо от тенденцията през 2017-2021 г.“ се казва в доклад.

Сингапур си върна върха в класацията за девети път през последните единадесет години поради високите нива на цените в няколко категории, но европесйкият град Женева успя да го догони. 

Градът-държава има най-високите транспортни цени в света, благодарение на строгия правителствен контрол върху номерата на колите. Освен това е сред най-скъпите за дрехи, хранителни стоки и алкохол.

Покачването на Цюрих отразява силата на швейцарския франк и високите цени на хранителни стоки, стоки за бита и отдих, се казва в проучването.

Наемът в германски град остава непроменен повече от 500 години

Женева и Ню Йорк си делят третото място, докато Хонконг е пети, а Лос Анджелис е шести.

Азия продължава да вижда относително по-ниски увеличения на цените. Китайските градове паднаха в класацията с четири града - Нанкин, Уси, Далиан и Пекин падат с няколко места надолу в класацията тази година заедно с Осака и Токио в Япония.

 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2244 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.30 | 16:59

1
Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за това, но на практика е масово заболяване, но има решение.-----> mub.me/hemoferon

Добави коментар

Водещи новини