С всяка година все повече са желаещите да изкачат Еверест

Началото на лятото е най-подходящият сезон да се изкачиш на Върха на света – Еверест. С всяка година все повече са желаещите да усетят екстремните условия на 8800 метра надморска височина. На алпинистите обаче се налага понякога да стоят с часове неподвижно, а това е крайно опасно – 11 души загинаха от измръзване само през този сезон.

Те търсят приключения на едно от най-недостъпните места в света, но се натъкват на стълпотворение от хора. А понякога намират там и смъртта си.

„Това тук е като надбягване със смъртта. Чака се на огромни опашки. Има хора, които не се подготвени за подобно изпитание, но въпреки това се опитват да достигнат върха, за което заплащат с живота си. Стана много лошо и хората трябва да се замислят”, казва алпинистът Риза Але, предаде БТВ.

Причините за тези опашки под най-високия връх на света са много. Издават се все повече разрешителни, а месеците, през които е възможно да се изкачи върха, са малко.

Когато в продължение на часове стоят на 8800 метра надморска височина, редица алпинисти достигат предела на своите възможности. Робин Фишер е един от 11-те алпинисти, които загинаха само през този сезон в подножието на Монт Еверест. По време на изкачването той казва, че задачата му се е оказала „неочаквано тежка”.

Най-опасни са задръстванията в зоната на смъртта около „Стъпалото на Хилари” – последното  голямо препятствие по пътя към върха.

Но вместо да ограничат броя на алпинистите, властите искат да поставят бариери за безопасност.

Коментари

 1. 2019.06.22 | 13:25

  Малоумници дал господ

 2. 2019.06.22 | 11:44

  Страх ме е от високо и от студено, който е луд да се качва

 3. 2019.06.22 | 10:32

  Всяка година все повече полудяли, видяли по две снимки в нета и хайде

 4. 2019.06.22 | 09:50

  Това начинание ми изглежда все по тъпо!

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Пътувания

още

Анкета

Трябва ли да продължи изкуството по време на COVID-19?

Трябва ли да продължи изкуството по време на COVID-19?

Избрано от Интернет