Дейвид Гарет пристига у нас за концерт с класическа музика

  • 01 март 2023 15:07

  • 568
  • 1
Дейвид Гарет пристига у нас за концерт с класическа музика
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Виртуозният цигулар Дейвид Гарет идва за първи път у нас с класическа програма и с нов албум, съобщават организаторите от "Бг саунд стейдж". Концертът е на 3 юли, на Античния театър в Пловдив. 

Турнето представя новия класически албум "Iconic", издаден през ноември 2022 г., вдъхновен от легендарни цигулари, чиито мелодии са вълнували Гарет като дете. Музиката на Бах, Дворжак, Глук, Крайслер, Менделсон и Шуман са само някои от имената, които ще чуем в нов аранжимент. Дейвид Гарет ги представя в концертите си за първи път в трио от цигулка, китара и бас.

Дейвид Гарет отлага турнето си за 2021 г., включително и концерта в София

"Личният избор на музиката на Дейвид Гарет напомня на златната ера на виртуозите на цигулката, когато изпълнители като Зино Франческати, Артур Грумио, Яша Хейфец, Фриц Крайслер и Йехуди Менухин са радвали публиката с популярни миниатюри и изящни мелодии. Те будят възхищението на младия музикант и до днес. Потапяйки се в техните вечни записи и стъпвайки на техния модел, Гарет създава програмата си Iconic", коментират от "Бг саунд стейдж" пред БТА.

"За съжаление, много красиви творби от ранните дни на великите виртуози са потънали в забрава. Ето защо, за мен означава още повече, че сега имам възможността да дам нов живот на всички тези красиви парчета", казва Дейвид Гарет.

Дейвид Гарет започва да свири на цигулка на четиригодишна възраст. Прави своя сценичен дебют, когато е на десет години и става най-младият артист, който някога е подписвал с Deutsche Grammophon само три години по-късно. До средата на тийнейджърските си години той изгражда звездна солова кариера и записва всичките двадесет и четири каприза на Паганини. По-късно се записва в световноизвестното училище "Джулиард" в Ню Йорк като един от първите ученици на Ицхак Пърлман. 

През последните две десетилетия Гарет свири с много от водещите световни оркестри и диригенти и достига до нова публика по целия свят с концерти, включващи рок химни, класически сонати, филмови теми и солови миниатюри. В началото на 2022 г. издава автобиографията си "Ако само знаехте" (Wenn ihr wüsstet) разказвайки за скалистия път, извървял от детето-чудо до световноизвестен музикант.

Мая Йорданова
568 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Хаха

2023.03.01 | 20:59

1
Че кой го е викал и в кой подлез ще свири този джендър

Добави коментар

Водещи новини