Учени откриха връзка между типа личност и музикалните предпочитания

  • 31 август 2022 13:33

  • 2254
  • 1
Учени откриха връзка между типа личност и музикалните предпочитания
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Изследователи Великобритания и Израел са установили наличието на връзка между типа личност и музикалните предпочитания, пише сп. "Джърнъл ъв пърсъналити енд соушъл сайколъджи".

За целите на изследването авторите му от университета на Кембридж и университета Бар-Илан са анализирали данни за над 300 000 души от няколко десетки държави.

Изследователите са разделили музиката на пет категории - релаксираща, динамична, сложна, непретенциозна и модерна. Личността на хората е оценена според критериите на "Голямата петорка" - екстроверсия (extroversion), невротизъм (neuroticism), насоченост към другите (agreeableness), отвореност към опита (openness) и съзнателност (conscientiousness).

Резултатите от анализа показват, че екстровертите предпочитат оптимистична танцова музика. 

Ходенето на концерти е по-здравословно от йогата

Феновете на хитовото парче "Smells Like Teen Spirit" на гръндж групата "Нирвана" са по-склонни да бъдат невротични. 

Добронамерените хора предпочитат по-спокойната музика.

Учените отбелязват, че тези зависимости се запазват независимо от езика, географското положение и културата, допълва БТА.

"Хората могат да бъдат разделени от географски, езикови и културни различия, но ако интровертите в различните краища на света харесват една и съща музика, това предполага, че тя може да бъде много мощна свръзка", отбелязват изследователите.

Весела Найденова
2254 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.31 | 14:01

1
Още малко и ще открият, че чалгарите и крапърите са идиoти. С нетърпение чакам научната публикация в science direct.com или в PubMed.

Добави коментар

Водещи новини