Мария Гулегина: Ролята, в която се чувствам истинска кралица, е ролята ми на майка!

  • 29 януари 2019 08:54

  • 406
  • 0
Мария Гулегина: Ролята, в която се чувствам истинска кралица, е ролята ми на майка!
© Getty Images/Guliver

Световноизвестното драматично сопрано Мария Гулегина ще пее в операта "Парсифал" на Рихард Вагнер в ролята на Кундри в Софийската опера на 30 януари и 1 февруари. Гулегина е влюбена в ролята на Кундри . След като изпълни тази роля на 16 октомври 2018 г. в Мариинския театър, музикалните критици откриха в нея Вагнерова певица - и то такава, каквато не е срещана досега.

"Вагнер не е музика, а философия. Душевната нагласа, която е необходима, за да се занимаваш с музиката на този композитор е като да рисуваш икона - първо трябва да се причестиш", сподели за БТА оперната прима. Тя обясни, че едва след 35 години на сцената се е осмелила да изпълнява Вагнер.

Оперната прима разказа още, че е имала честта да познава лично Гена Димитрова и Николай Гяуров и за нея е огромна отговорност да е на сцена в родината им. "Пристигнах тук и за да почета своите приятели и колеги", допълни тя. Като съвет към младите оперни певци Гулегина сподели, че според нея е важно да намерят добър учител, който да има търпението на родител и да работят усърдно и непрекъснато.

Търсена от всички световни сцени, оперната прима Гулегина предварително се е запознала с постановката на "Парсифал" на маестро Пламен Карталов и едва тогава приема поканата да участва в нея.

Наричана "Руското сопрано с Верди във вените", тя е носител на многобройни награди и отличия, между които "Премио Пучини" 2009, наградата "Джовани Дзанатело", златен медал "Мария Дзамбони", златен медал от фестивала в Осака, наградата "Белини" 2001, наградата Arte e Operosit nel Mondo от Милано.

За обществената си ангажираност тя е наградена с ордена на "Света Олга", най-високото отличие на Руската православна църква. Гулегина е почетен член на борда на Международния Параолимпийски комитет и е глобален посланик на добра воля на УНИЦЕФ.

Бъдещите ѝ планове включват нова постановка на "Сицилиански вечери" в Мариински театър, "Аида" в Амстердам като част от турне с Пласидо Доминго, както и рецитали по целия свят, включително в "Карнеги хол", Берлинската филхармония, Голямата зала на Московската консерватория и 15 други места. Тя ще продължи да пее и във Вагнеровите произведения, поясниха за БТА от Софийската опера и балет.

Последвайте канала на

БТА
406 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини