Започва седмицата на модата в Ню Йорк

Нюйоркската седмица на модата започва днес почти без публика заради пандемията, с много малко големи имена, но с надеждата да помогне на американските дизайнери да оцелеят в кризата, предаде АФП, цитирана от БТА.

Майкъл Корс, Томи Хилфигър, Ралф Лорън се отказаха от участие. Те ще представят колекциите си по-късно, извън календара. Засега продават изостаналите в пандемията тоалети от предишната си колекция, застояли се не само зарази по-малкото търсене, но и постъпили в магазините по-късно заради забавеното производство.

Дизайнерът Марк Джейкъбс изцяло се отказа да създава колекция пролет-лято 2021 г.

Единственият "гигант" на Нюйоркската седмица на модата е Том Форд. Той обаче ще представи колекцията си виртуално на закриването в сряда. Участието му е символ на волята на Американския съвет на модните дизайнери, на който той е председател, да окаже подкрепа на професионалистите в сектора, някои от които изнемогват.

Седмицата на висшата мода започва в Париж без дефилета

Дефилета пред публика почти няма. Сред изключенията е дизайнерът Джейсън Ву, който ще представи своята колекция на откриването довечера, и Ребека Минков, която ще се представи във вторник.

Американската луксозна конфекция разчита много на големите магазини, които са в криза заради пандемията, а някои съвсем затвориха.

Освен заради рисковете от зараза, дизайнерите се въздържат да организират дефилета от финансови съображения.

"Когато се опитвате да плащате на възможно най-много служители и да не уволнявате още хора, да харчите милиони за шоу няма никакъв смисъл" - обясни Том Форд. Той не очаква "нормален" сезон пред есента на 2021 г.

За да подпомогне американските дизайнери, Съветът на модните дизайнери инвестира в нова платформа Runway360, където те безплатно могат да представят колекциите си и да предлагат виртуални събития. Повече от 50 от 70-те участници в Нюйоркската седмица на модата ще я използват.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Мода

още

Анкета

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Избрано от Интернет